Pretraži Zdravlje AZ:


Crijevne viroze - prehrana po tegobama

drugi nazivi: DIJAREJA, proljev, probavne virusne infekcije

Prehrana

Kod kroničnih proljeva potrebno je liječiti bolest koja se nalazi u pozadini. Tekućinu i elektrolite treba i kod akutnih proljeva i kod kroničnih nadoknaditi rehidracijskim otopinama soli i unositi što više tekućine u organizam. Mogu se koristiti negazirana voda, šipkov čaj, ledeni čajevi i pripremati nemasne juhe (prežgana), riža kuhana u slanoj vodi, juha od mrkve.

Dobro je jesti slane suhe kekse, slane štapiće i dvopek te ribanu jabuku i bananu. Može se konzumirati i svježi kravlji nemasni sir, jogurt i tvrdo kuhana jaja. Mlijeko i hranu bogatu vlaknima kao i jako masnu i slatku hranu valja izbjegavati.

Dodaci prehrani

PROBIOTICI – laktobacili, acidofili i bifidobakterije uzeti u obliku praha ili kapsule, pomažu održavanju flore crijeva te ublažavaju proljev. Jogurti i napitci s ovim bakterijama također mogu prevenirati nastanak dijareje kod kroničnog oblika.

SACCHAROMYCES BOULARDII – riječ je  o „prijateljskoj“ gljivici koja pomaže održavanju zdrave crijevne flore i time pomaže kod proljeva. Posebno se preporučuje kao suplement, zajedno sa probiotičkim bakterijama, kod proljeva uzrokovanih uporabom antibiotika.

KOLOSTRUM (1000-4000 mg dnevno) – kolostrum ili prvo mlijeko koje nastaje u mliječnim žlijezdama krava pomaže u liječenju nekih oblika dijareja.

GLUTAMIN (3000 mg tri puta dnevno) – glutamin, esencijalna aminokiselina, pomaže u liječenju proljeva izazvanih iritacijom stijenke crijeva.

CINK (10-20mg dnevno) – cink pomaže kod poboljšanja imunosnog odgovora i obnavljanja crijevne flore.