Pretraži Zdravlje AZ:


Endometrioza - prehrana po tegobama

Prehrana

Kod endometrioze eliminirajte potencijalne alergene iz hrane, uključujući mlijeko i mliječne proizvode, pšenicu, kukuruz, soju, konzervanse i aditive hrani. Liječnici bi vam mogli preporučiti testiranje intolerancije na hranu. Korisno je jesti hranu bogatu antioksidansima – od voća crne bobice, trešnje i rajčice, a od povrća kelj, špinat i paprike. Izbjegavajte rafiniranu hranu, bijeli kruh, šećer i tjestenine. Konzumirajte manje crvenog mesa, a više ribe i laganog bijelog pilećeg i purećeg mesa. Smanjite ili eliminirajte unos trans-masnih kiselina koje se mogu pronaći u margarinu, slastičarskim i pekarskim proizvodima te procesiranoj hrani.

Izbjegavajte alkohol, duhan, kofein i hranu bogatu šećerom, soli i zasićenim masnoćama. Izbjegavajte aditive u prehrani (natrij glutamate). Pijte 6-8 čaša filtrirane vode dnevno.

Dodaci prehrani

OMEGA-3 MASNE KISELINE iz ribljeg ili lanenog ulja (1-2 kapsule ili 1-2 jušne žlice dnevno) – pomažu smanjiti upalu i poboljšati imunitet. Ako uzimate omega-3 masne kiseline uz terapiju antikoagulansima, korisno je konzultirati se sa svojim liječnikom ili ljekarnikom.

MULTIVITAMINI koji sadrže vitamine A,C, D, E i B vitamine te minerale u tragovima kao što su magnezij, cink i selen korisni su kod endometrioze.

VITAMIN C (500-1000 mg dnevno) – djeluje kao antioksidans i za imunološku podršku.

ALFA LIPOIČNA KISELINA (25-50 mg dnevno) zbog antioksidativnih svojstava.

L-KARNITIN (500- 2000 mg dnevno).

PROBIOTICI – probiotici ili prijateljske bakterije koje sadrže laktobacile ili bifidobakterije korisne su u održavanju imuniteta i zdrave probave. Koriste se kao napitci ili u obliku kapsula i praha.

VITAMIN C (1000 mg) i VITAMIN E (1200 IU) – dokazano smanjuju bol kod endometrioze

PIKNOGENOL (60 mg dnevno) – preliminarna studija pokazuje postupno smanjenje simptoma kod žena koje su uzimale piknogenol.