Pretraži Zdravlje AZ:


Fibromijalgija - prehrana po tegobama

Prehrana

Eliminirajte potencijalne alergene iz hrane, uključujući mlijeko i mliječne proizvode, pšenicu, kukuruz, soju, konzervanse i aditive hrani. Liječnici bi vam mogli preporučiti testiranje na alergije i intolerancije na hranu. Korisno je jesti hranu bogatu antioksidansima – od voća crne bobice, trešnje i rajčice, a od povrća kelj, špinat i paprike. Izbjegavajte rafiniranu hranu, bijeli kruh, šećer i tjestenine. Upotrebljavajte samo hladnoprešana i nerafinirana biljna ulja, kao što je maslinovo. Konzumirajte manje crvenog mesa, a više ribe i laganog bijelog pilećeg i purećeg mesa. Smanjite ili eliminirajte unos transmasnih kiselina koje se mogu pronaći u margarinu, slastičarskim te pekarskim proizvodima i procesiranoj hrani.

Izbjegavajte alkohol, duhan i kofein i smanjujte unos hrane s mnogo šećera, masti i soli. Izbjegavajte aditive u hrani kao što je mononatrij glutamat. Pijte 6-8 čaša filtrirane vode dnevno.

Dodaci prehrani

5-HTP (100 mg dnevno) – može smanjiti simptome fibromijalgije.

ACETIL-L-KARNITIN (1500 mg kroz deset tjedana) – dokazano djeluje na smanjenje mišićne boli, smanjenje depresije i općenito poboljšava zdravlje kod osoba s fibromijalgijom.

SAMe (800-1600 mg dnevno) – SAMe ili S-adenozilmetionin podiže koncentraciju dopamina, važnog neurotransmitera koji utječe na ponašanje i raspoloženje.

MAGNEZIJ (200 mg tri puta dnevno) – zajedno s jabučnom kiselinom pomaže kod simptoma fibromijalgije.

OMEGA-3 MASNE KISELINE iz ribljeg ili lanenog ulja (1-2 kapsule ili 1-2 jušne žlice dnevno) – pomažu smanjiti upalu i poboljšati imunitet. Ako uzimate omega-3 masne kiseline uz terapiju antikoagulansima, korisno je konzultirati se sa svojim liječnikom ili ljekarnikom.

MULTIVITAMINI koji sadrže vitamine A,C, D, E i B vitamine te minerale u tragovima kao što su magnezij, cink i selen korisni su kod fibromijalgije.

VITAMIN C (500- 1000 mg dnevno) – djeluje kao antioksidans i za imunološku podršku.