Pretraži Zdravlje AZ:


Hiperaktivna paratireoidna žlijezda - prehrana po tegobama

drugi naziv: HIPERPARATIREOZA

Prehrana

Eliminirajte potencijalne alergene iz hrane, uključujući mlijeko i mliječne proizvode, pšenicu, kukuruz, soju, konzervanse i aditive hrani. Liječnici bi vam mogli preporučiti testiranje na alergije i intoleranciju na hranu. Konzumirajte hranu bogatu kalcijem kao što su bademi, cjelovite žitarice, zelenolisno povrće (špinat i kelj) i morske alge. Ako uzimate kalcij kao dodatak prehrani, liječnik bi vam mogao preporučiti uzimanje kalcija s narančinim sokom (juiceom) stoga što se neki oblici kalcija bolje apsorbiraju u kiselom okruženju. Isto možete postići i s limunovim sokom.

Izbjegavajte rafiniranu hranu, bijeli kruh, šećer i tjestenine.  Konzumirajte manje crvenog mesa, a više ribe i laganog bijelog pilećeg i purećeg mesa. Smanjite ili eliminirajte unos trans-masnih kiselina koje se mogu pronaći u margarinu, slastičarskim i pekarskim proizvodima te procesiranoj hrani. Upotrebljavajte hladnoprešana i nerafinirana ulja u prehrani kao što je maslinovo ulje te sojino mlijeko.

Izbjegavajte alkohol, duhan, kofein i hranu bogatu šećerom, soli i zasićenim masnoćama. Izbjegavajte gazirana pića. Izbjegavajte aditive u prehrani (mononatrij glutamat). Popijte 6-8 čaša filtrirane vode dnevno. Vježbajte umjereno, barem 30 minuta dnevno, 5 dana u tjednu.

Dodaci prehrani

MULTIVITAMINSKI PREPARAT koji sadrži antioksidanse vitamine A, C, E i B kompleks te minerale u tragovima kao što su magnezij, kalcij, cink i selen.

KALCIJ CITRAT (500-1000 mg dnevno) – kao podrška zdravlju kostiju.

VITAMIN D (400 IU) – za imunitet i kao podrška zdravim kostima.

SOJINI IZOFLAVONOIDI (standardizirani ekstrakt 200 mg, tri puta dnevno) – za sprečavanje gubitka koštane mase. Budući hiperparatireoza može dovesti do osteoporoze, uzimanje sojinih izoflavonoida sprečava daljnji gubitak koštane mase.

OMEGA-3 MASNE KISELINE iz ribljeg ili lanenog ulja (1-2 kapsule ili 1-2 jušne žlice dnevno) – pomažu smanjiti upalu i poboljšati imunitet te djeluju na zdravlje metabolizma. Ako uzimate omega-3 masne kiseline uz terapiju antikoagulansima, korisno je konzultirati se sa svojim liječnikom ili ljekarnikom.