Pretraži Zdravlje AZ:


Hipertenzija - prehrana po tegobama

drugi nazivi: povišen krvni tlak

Prehrana

Primarno je kod hipertenzije, povišenog krvnog tlaka, jesti hranu s niskim udjelom natrijevih soli i zasićenih masnih kiselina. Eliminirajte potencijalne alergene iz hrane, uključujući mlijeko i mliječne proizvode, pšenicu, kukuruz, soju, konzervanse i aditive hrani. Liječnici bi vam mogli preporučiti testiranje na alergije i intoleranciju na hranu. Korisno je jesti hranu bogatu antioksidansima – od voća crne bobice, trešnje i rajčice, a od povrća kelj, špinat i paprike. Konzumirajte hranu bogatu B vitaminima i kalcijem kao što su bademi, cjelovite žitarice, zelenolisno povrće (špinat i kelj) i morske alge.

Izbjegavajte rafiniranu hranu, bijeli kruh, šećer i tjestenine.  Konzumirajte manje crvenog mesa, a više ribe i laganog bijelog pilećeg i purećeg mesa. Smanjite ili eliminirajte unos trans-masnih kiselina koje se mogu pronaći u margarinu, slastičarskim i pekarskim proizvodima te procesiranoj hrani. Upotrebljavajte hladnoprešana i nerafinirana ulja u prehrani kao što je maslinovo ulje. Preporučuje se smanjen unos šećera te prehrana bogata kalijem.

Izbjegavajte alkohol, duhan, kofein i hranu bogatu šećerom, soli i zasićenim masnoćama. Izbjegavajte aditive u prehrani (mononatrij glutamat). Pijte 6-8 čaša filtrirane vode dnevno.

Dodaci prehrani

OMEGA-3 MASNE KISELINE iz ribljeg ili lanenog ulja (1-2 kapsule ili 1-2 jušne žlice dnevno) – pomažu smanjiti upalu i poboljšati imunitet. Smatra se da smanjuju razinu kolesterola te pomažu u smanjenju krvnog tlaka. Neke studije su pokazale djelovanje ribljeg ulja na krvni tlak tek kod vrlo visokih doza ribljeg ulja. Ako uzimate omega-3 masne kiseline uz terapiju antikoagulansima, korisno je konzultirati se sa svojim liječnikom ili ljekarnikom.

KOENZIM Q10 (100 mg dnevno) – kao antioksidans, pokazuje lagano smanjenje krvnog tlaka.

MAGNEZIJ CITRAT (350-500 mg dnevno) – pokazuje smanjenje krvnog tlaka iako nije sa sigurnošću potvrđeno. Osobe koje uzimaju kalij-štedeće diuretike također mogu imati smanjene razine magnezija. Konzultirajte se s liječnikom prije uzimanja magnezija.

KALCIJ (1000 mg dnevno ) – u nekim je studijama uz uzimanje kalcija došlo je do laganog smanjenja krvnog tlaka.

L- ARGININ (1-2 g tri puta dnevno) – pokazuje dilataciju (proširenje) krvnih žila i smanjuje krvni tlak.

KALIJ – uzimanje kalija, isključivo prema preporuci liječnika, pokazuje smanjenje krvnog tlaka. Osobe koje su na terapiji kalij - štedećim diureticima ne bi smjele uzimati nadomjestke kalija. Nužno je konzultirati se sa svojim liječnikom ili ljekarnikom prije uzimanja kalija, makar se radilo i o vrlo niskim dozama.

VITAMIN D (800 IU) – u studiji provedenoj na ženama koje su imale smanjene koncentracije D vitamina u krvi, kojima je uz kalcij davan i vitamin D primijećeno je znatno sniženje sistoličkog tlaka.

VITAMIN E (200 IU dnevno) – u studiji provedenoj na osobama s visokim krvnim tlakom primijećeno je smanjenje sistoličkog i dijastoličkog tlaka.