Pretraži Zdravlje AZ:


Hipertireoza - prehrana po tegobama

drugi naziv: hiperaktivna štitna žlijezda

Prehrana

Eliminirajte potencijalne alergene iz hrane, uključujući mlijeko i mliječne proizvode, pšenicu, kukuruz, soju, konzervanse i aditive hrani. Liječnici bi vam mogli preporučiti testiranje intolerancije na hranu. Konzumirajte hranu bogatu B vitaminima, cjelovite žitarice i svježe povrće. Ako uzimate lijekove za hipertireozu konzultirajte se s liječnikom prije no što konzumirate proizvode od soje. Korisno je jesti hranu bogatu antioksidansima – od voća crne bobice, trešnje i rajčice, a od povrća kelj, špinat i paprike.

Izbjegavajte rafiniranu hranu, bijeli kruh, šećer i tjestenine.  Konzumirajte manje crvenog mesa, a više ribe i laganog bijelog pilećeg i purećeg mesa. Smanjite unos procesuirane hrane, kao što je brza hrana. Smanjite ili eliminirajte unos trans-masnih kiselina koje se mogu pronaći u margarinu, slastičarskim i pekarskim proizvodima te procesiranoj hrani. Upotrebljavajte hladnoprešana i nerafinirana ulja u prehrani kao što je maslinovo ulje. Izbjegavajte alkohol, duhan, kofein i hranu bogatu šećerom, soli i zasićenim masnoćama. Izbjegavajte gazirana pića. Izbjegavajte aditive u prehrani (mononatrij glutamat). Popijte 6-8 čaša filtrirane vode dnevno. Vježbajte umjereno, barem 30 minuta dnevno, 5 dana u tjednu.

Dodaci prehrani

MULTIVITAMINSKI PREPARATI koji sadrže antioksidanse vitamine A, C, E i B kompleks te minerale u tragovima kao što su magnezij, kalcij, cink i selen.

OMEGA-3 MASNE KISELINE iz ribljeg ili lanenog ulja (1-2 kapsule ili 1-2 jušne žlice dnevno) – pomažu smanjiti upalu i poboljšati imunitet te djeluju na zdravlje metabolizma. Ako uzimate omega-3 masne kiseline uz terapiju antikoagulansima, korisno je konzultirati se sa svojim liječnikom ili ljekarnikom.

VITAMIN C (500-1000 mg dnevno) – kao antioksidans i za imunološku podršku.

ALFA-LIPOIČNA KISELINA (25- 50 mg) – dva puta dnevno kao antioksidans.

L- KARNITIN (500-2000 mg dnevno) – za poboljšanje tiroidne funkcije.