Pretraži Zdravlje AZ:


HPV - prehrana po tegobama

drugi nazivi: CERVIKALNA DISPLAZIJA

Prehrana

Ovi savjeti u prehrani mogu vam pomoći da smanjite izglede razvoja cervikalne displazije, međutim, sve promjene prehrane trebao bi odobriti vaš liječnik. Neke hranjive tvari mogu interferirati s određenim lijekovima i medicinskim postupcima.

Konzumirajte hranu bogatu kalcijem (grah, bademi, zeleno lisnato povrće kao što je špinat i kelj) te kupus, brokulu i cvjetaču. Jedite voće puno antioksidansa kao što su borovnice, višnje, rajčice, a od povrća tikvice i paprike. Izbjegavajte rafinirano bijelo brašno, tjesteninu i šećer. Jedite manje crvenog mesa, a više nemasnog bijelog mesa, piletine i puretine, plavu ribu, soju i grah kao izvor proteina. Upotrebljavajte hladnoprešano i nerafinirano biljno ulje. Smanjite ili eliminirajte trans-masne kiseline pronađene u margarinu i pekarskim te slastičarskim proizvodima. Eliminirajte kofein, alkohol, rafiniranu hranu i povećane količine bijelog šećera. Popijte 6-8 čaša filtrirane vode dnevno. Bavite se tjelovježbom pet dana u tjednu po 30 minuta dnevno.

Suplementi

FOLNA KISELINA (10 mg dnevno pod nadzorom liječnika) – primijećeno je da veće količine folne kiseline dobro djeluju kod žena koje imaju rizik cervikalne displazije  i na terapiji su oralnim kontraceptivima.

OMEGA-3 MASNE KISELINE koje se nalaze u ribljem ili lanenom ulju (1-2 kapsule ili 1 žlica ulja dnevno) – kako bi se smanjila upala i poboljšalo opće zdravstveno stanje

MULTIVITAMINSKE FORMULE koje sadrže antioksidativne vitamine A, C, E, B kompleks vitamina u minerale u tragovima kao što su magnezij, kalcij, cink i selen te  omega-3 masne kiselina i riblje ulje smanjuju upalu i podižu imunitet.

SELEN – primijećene su niže doze selena kod nekih žena s cervikalnom displazijom te je dobro razmisliti o njegovoj suplementaciji.

METILSULFONILMETAN (MSM), (3000 mg dva puta dnevno) – za protuupalno djelovanje.

KOENZIM Q10 (100 - 200 mg prije spavanja) – za antioksidans i imunološku aktivnost.

BETA-KAROTEN – neke, iako kontroverzne, studije pokazale su da žene koje imaju premalo beta-karotena u organizmu, imaju veću vjerojatnost od razvijanja kanceroznih ili prekanceroznih lezija te da suplementacija beta-karotenom može spriječiti razvoj cervikalne displazije. Unatoč obećavajućim istraživanjima premalo je dokaza koji bi poduprli ovu tvrdnju. Dodatno uzimanje beta-karotena obavezno dogovorite sa svojim liječnikom.

PROBIOTICI (Lactobacillus acidophilus) – koriste se za održavanje probavnog i imunološkog zdravlja. 

EKSTRAKT SJEMENKI GREJPA (100 mg kapsule ili 5 - 10 kapi u omiljeno piće 3 puta dnevno) – za antibakterijsko, antifungalno i antivirusno djelovanje te za imunitet.