Pretraži Zdravlje AZ:


Klimakterij - prehrana po tegobama

drugi nazivi: MENOPAUZA

Prehrana

U prehranu uvrstite soju i laneno sjeme. Soja sadrži kemijske spojeve, fitoestrogene, koji su po strukturi slični estrogenima. U provedenoj, dvostruko slijepoj studiji, primijećeno je da dodavanje 60 g proteina soje u prehranu smanjuje broj napada valova vrućine (valunga) kod 33% žena nakon četiri tjedna i kod 45% žena nakon 12 tjedana. U drugoj kontroliranoj, dvostruko slijepoj studiji, 100 g izoflavona ekstrahiranih iz soje, bilo je efikasno u smanjenju navala vrućine (valunga) kod većine ispitanica.

Kao rezultat svih tih studija, liječnici preporučuju da žene u predmenopauzi i menopauzi jedu tofu, soju, sojino mlijeko, tempeh i ostale sojine prerađevine kao izvor fitoestrogena. U prehranu je korisno uvrstiti i hranu bogatu kalcijem kako bi se izbjegao rizik od nastajanja osteoporoze. Kalcijem bogate namirnice su mlijeko i mliječni proizvodi (birajte mlijeko s malim udjelom masnoća), zeleno lisnato povrće, morske alge, sjemenke i orašasti plodovi. Uz kalcijem bogate namirnice uzimajte i one bogate vitaminom D (koji je prisutan većinom u hrani životinjskog podrijetla, pogotovo u ribljim uljima), a tijelo ga stvara prilikom izlaganja suncu.

Dodaci prehrani

SOJA I SOJINI IZOFLAVONI – studije su pokazale da konzumiranje soje i sojinih proteina (tofu, tempeh, miso) snižava povišene razine kolesterola pogotovo kada se pridržavate prehrane sa smanjenim udjelom nezasićenih masnoća. U studiji u kojoj su ispitanici uzimali 20 g proteina soje dnevno dokazano je smanjenje simptoma menopauze, pogotovo navala vrućine (valunga) te smanjenje ukupnog kolesterola i triglicerida što dodatno štiti od srčanih oboljenja. Prije uzimanja dodataka prehrani sa sojom, porazgovarajte sa svojim liječnikom ili ljekarnikom.

KALCIJ (1000-1500 mg podijeljeno u dvije doze) – za zdrave i jake kosti. Kada razina estrogena padne u menopauzi, povećava se rizik od obolijevanja od osteoporoze. Nekoliko je nadomjestaka kalcija koji se mogu uzimati u osteoporozi. Kalcij citrat se, čini se, lakše apsorbira u organizmu od forme kalcij karbonata tako da i to valja imati na umu prilikom kupovine. Apsorpcija kalcij karbonata se može poboljšati u kiselom mediju tako da se preporučuje uz kalcij uzimati zajedno sa čašom soka od naranče.

VITAMIN D (400 IU za žene do 60 godine i 600 IU za žene starije od 60 godina) – tijelo treba D vitamin kako bi apsorbiralo kalcij. Razine D vitamina mogu varirati ovisno o godinama pa bi vam liječnik uz kalcij mogao preporučiti i vitamin D.

OMEGA-3 MASNE KISELINE koje se nalaze u ribljem ulju i ulju lana – postoje dokazi da omega-3 masne kiseline (EPA i DHA) koje se nalaze u ribljem ulju mogu prevenirati srčana oboljenja, sniziti povišeni tlak te sniziti razinu triglicerida i kolesterola u krvi. Ako uzimate omega-3 masne kiseline uz terapiju antikoagulansima, korisno je konzultirati se sa svojim liječnikom ili ljekarnikom.