Pretraži Zdravlje AZ:


Laringitis - prehrana po tegobama

drugi nazivi: upala glasnica

Prehrana

Za vrijeme trajanja respiratornih infekcija uzimajte što više tekućine u obliku toplih napitaka i biljnih čajeva. Preporuke za zdravu prehranu uključuju svježe voće i povrće i cjelovite žitarice, smanjen prekomjerni unos šećera, zasićenih masnoća i alkohola. Eliminirajte potencijalne alergene iz hrane, uključujući mlijeko i mliječne proizvode, pšenicu, kukuruz, soju, konzervanse i aditive hrani. Liječnici bi vam mogli preporučiti testiranje alergije i intolerancije na hranu. Med sa svojim antimikrobnim djelovanjem može ublažiti iritiranu sluznicu ždrijela.  Med se ne daje djeci mlađoj od 12 mjeseci.

Dodaci prehrani

MULTIVITAMINI koji sadrže vitamine A, C, D, E i B vitamine te minerale u tragovima kao što su magnezij, cink i selen korisni su za uzimanje kod očne mrene.

VITAMIN C (500-1000 mg dnevno) djeluje kao antioksidans i za imunološku podršku.

BETA-1,3 GLUKAN je polisaharid izoliran iz stijenka kvasaca, mekinja zobi i ječma te nekih gljiva (Shiitake, Reishi, Maitake gljiva) koji ima sposobnost podizanja prirodne obrane organizma stimulacijom i aktivacijom makrofaga, neutrofila i ostalih obrambenih stanica krvi. Beta glukan do sedam puta povećava funkciju i broj makrofaga koji predstavljaju prvu liniju borbe protiv stranih stanica u organizmu.

Istraživanja na životinjama pokazala su da imunostimulacija izazvana beta-glukanom inhibira rast stanica raka i metastaza i sprečava ili smanjuje infekcije bakterijama, virusima, parazitima i gljivicama. Dnevna doza se prilagođava kod različitih oboljenja i stanja organizma i iznosi (200-500 mg za lakše infekcije) te (1000-3000 mg za teža i kancerozna oboljenja). Proizvodi koji sadrže beta-1,3 glukan smatraju se sigurnima, nuspojave i kontraindikacije nisu primijećene.

CINK (15-30 mg dnevno) – uzet oralno potiče ozdravljenje u kraćem periodu kada se uzima kod prehlade. Pastile sa cinkom koje se uzimaju kod prvih simptoma prehlade pokazuju znatno smanjenje bolnosti u grlu i skraćuju vrijeme bolesti. Pri uzimanje većih doza tijekom nekoliko dana (većim od 50 mg dnevno) cinka posavjetujte se sa svojim liječnikom.

PROBIOTICI ili prijateljske bakterije vrsta Lactobacillus, Bifidobacteria i Sacchromyces boulardi – korisni su u održavanju imuniteta i zdrave probave. Koriste se kao napitci ili u obliku kapsula i praha.