Pretraži Zdravlje AZ:


Nesanica - prehrana po tegobama

drugi nazivi: INSOMNIJA, poteškoće sa spavanjem

Prehrana

Eliminirajte potencijalne alergene iz hrane, uključujući mlijeko i mliječne proizvode, pšenicu, kukuruz, soju, konzervanse i aditive hrani. Liječnici bi vam mogli preporučiti testiranje na alergije i intolerancije na hranu. Korisno je jesti hranu bogatu antioksidansima – od voća crne bobice, trešnje i rajčice, a od povrća kelj, špinat i paprike. Izbjegavajte rafiniranu hranu, bijeli kruh, šećer i tjestenine.  Konzumirajte manje crvenog mesa, a više ribe i laganog bijelog pilećeg i purećeg mesa. Smanjite ili eliminirajte unos trans-masnih kiselina koje se mogu pronaći u margarinu, slastičarskim i pekarskim proizvodima te procesiranoj hrani. Upotrebljavajte hladnoprešana i nerafinirana ulja u prehrani kao što je maslinovo ulje.

Izbjegavajte alkohol, duhan, kofein i hranu bogatu šećerom, soli i zasićenim masnoćama. Izbjegavajte aditive u prehrani (mononatrij glutamat). Pijte 6-8 čaša filtrirane vode dnevno. Vježbajte pet puta dnevno po trideset minuta – pripazite, jer vježbanje u večernjim satima može izazvati nesanicu. Prehrana bogata ugljikohidratima i siromašna proteinima i masnoćom može pojačati produkciju serotonina i melatonina, neurotransmitera koji su povezani sa zdravim spavanjem.

Dodaci prehrani

MULTIVITAMINSKI PREPARATI koji sadrže antioksidanse vitamine A, C, E i B kompleks te minerale u tragovima kao što su magnezij, kalcij, cink i selen korisni su kod nesanice.

OMEGA-3 MASNE KISELINE iz ribljeg ili lanenog ulja (1-2 kapsule ili 1-2 jušne žlice dnevno) – pomažu smanjiti upalu i poboljšati imunitet te djeluju na zdravlje metabolizma. Ako uzimate omega-3 masne kiseline uz terapiju antikoagulansima, korisno je konzultirati svog liječnika ili ljekarnika.

KOENZIM Q10 (100-200 mg dnevno) prije spavanja, kao antioksidans te za imunološku podršku.

5-HIDROKSITRIPTOFAN, (5-HTP) (200 mg dva sata prije spavanja) – za poboljšanje raspoloženja i zdravi san. Treba biti oprezan kod korištenja ovog dodatka prehrani stoga što su moguće interakcije s nekim antidepresivima te ga je potrebno uzimati isključivo uz dogovor s vašim liječnikom ili ljekarnikom.

MELATONIN (1-3 mg jedan sat prije spavanja) – za zdravi san i dobru imunološku zaštitu. Melatonin se često propisuje kako bi se ublažile posljedice jat laga pogotovo kod ljudi koji avionom pređu više vremenskih zona. Primijećeno je da melatonin smanjuje vrijeme uspavljivanja, povećava broj sati koje provodimo spavajući i povećava budnost tijekom dana. O sigurnosti uzimanja melatonina kroz dulje vrijeme trebalo bi provesti dodatne studije. Porazgovarajte sa svojim liječnikom ili ljekarnikom o mogućim interakcijama i nuspojavama.