Pretraži Zdravlje AZ:


Očna mrena - prehrana po tegobama

drugi nazivi: KATARAKTA

Prehrana

Eliminirajte potencijalne alergene iz hrane, uključujući mlijeko i mliječne proizvode, pšenicu, kukuruz, soju, konzervanse i aditive hrani. Liječnici bi vam mogli preporučiti testiranje na alergije i intolerancije na hranu. Korisno je jesti hranu bogatu antioksidansima – od voća crne bobice, trešnje i rajčice, a od povrća kelj, špinat i paprike. Izbjegavajte rafiniranu hranu, bijeli kruh, šećer i tjestenine. Konzumirajte manje crvenog mesa, a više ribe i laganog bijelog pilećeg i purećeg mesa. Smanjite ili eliminirajte unos trans-masnih kiselina koje se mogu pronaći u margarinu, slastičarskim i pekarskim proizvodima te procesuiranoj hrani. Upotrebljavajte hladnoprešana i nerafinirana ulja u prehrani kao što je maslinovo ulje.

Izbjegavajte alkohol, duhan, kofein i hranu bogatu šećerom, soli i zasićenim masnoćama. Izbjegavajte aditive u prehrani (mononatrij glutamat). Pijte 6-8 čaša filtrirane vode dnevno.

Dodaci prehrani

MULTIVITAMINI koji sadrže vitamine A,C, D, E i B- vitamine te minerale u tragovima kao što su magnezij, cink i selen korisni su za uzimanje kod očne mrene.

VITAMIN C (500-1000 mg dnevno) – djeluje kao antioksidans i za imunološku podršku.

OMEGA-3 MASNE KISELINE iz ribljeg ili lanenog ulja (1-2 kapsule ili 1-2 jušne žlice dnevno) – pomažu smanjiti upalu i poboljšati imunitet. Ako uzimate omega-3 masne kiseline uz terapiju antikoagulansima, korisno je konzultirati svog liječnika ili ljekarnika.

KOENZIM Q10 (100-200 mg) – prije spavanja, zbog antioksidativnih svojstava.

ALFA-LIPOIČNA KISELINA (25-50 mg dnevno) – zbog antioksidativnih svojstava.

LUTEIN (2-6 mg dnevno) – zbog antioksidativnih svojstava.

ZEAKSANTIN (1-10 mg dnevno) – kao antioksidans i podrška zdravlju očiju.

BETA-KAROTEN – osobe koje jedu voće i povrće bogato beta-karotenom imaju smanjen rizik od razvoja očne mrene.