Pretraži Zdravlje AZ:


Opekotine - prehrana po tegobama

Prehrana

Manje opekotine se lako tretiraju prirodnim pripravcima. Teže opekotine, s druge strane, zahtijevaju obaveznu medicinsku pomoć. Često se zanemaruje da osobe s opekotinama u svojoj svakodnevnoj prehrani trebaju imati dovoljno nutrijenata kako bi opekotine što prije zacijelile. Korisno je jesti hranu bogatu antioksidansima – od voća crne bobice, trešnje i rajčice, a od povrća kelj, špinat i paprike. Izbjegavajte rafiniranu hranu, bijeli kruh, šećer i tjestenine.  Konzumirajte manje crvenog mesa, a više ribe i laganog bijelog pilećeg i purećeg mesa. Smanjite ili eliminirajte unos trans-masnih kiselina koje se mogu pronaći u margarinu, slastičarskim i pekarskim proizvodima te procesiranoj hrani. Koristite hladnoprešana i nerafinirana ulja u prehrani kao što je maslinovo ulje.

Izbjegavajte alkohol, duhan, kofein i hranu bogatu šećerom, soli i zasićenim masnoćama. Izbjegavajte aditive u prehrani (mononatrij glutamat). Pijte 6-8 čaša filtrirane vode dnevno. Vježbajte pet puta dnevno po trideset minuta.

Dodaci prehrani

MULTIVITAMINSKI PRIPRAVCI koji sadrže antioksidanse vitamine A, C, E i B kompleks te minerale u tragovima kao što su magnezij, kalcij, cink i selen korisni su kod nesanice.

OMEGA-3 MASNE KISELINE iz ribljeg ili lanenog ulja (1-2 kapsule ili 1-2 jušne žlice dnevno) – pomažu smanjiti upalu i poboljšati imunitet te djeluju na ukupno zdravlje metabolizma. Ako uzimate omega-3 masne kiseline uz terapiju antikoagulansima, korisno je konzultirati se sa svojim liječnikom ili ljekarnikom.

KOENZIM Q10 (100-200 mg dnevno) – prije spavanja, kao antioksidans te za imunološku podršku.

VITAMIN C (do 2000 mg dnevno) – vitamin C pomaže u zacjeljenju kože i rastu nove kože. S obzirom na to da se radi o visokim dozama, ako se pojavi dijareja doze se moraju smanjiti.

VITAMIN E (800 IU) – dokazano je da dodavanje vitamina E u prehranu kao i dermalno korištenje ovog vitamina poboljšava zdravlje kože i potiče iscjeljenje.