Pretraži Zdravlje AZ:


Otitis media - prehrana po tegobama

drugi nazivi: UPALA SREDNJEG UHA

Prehrana

Upala srednjeg uha često se javlja kao posljedica virusne respiratorne infekcije, ali mogu se javiti i kao posljedica neke alergijske reakcije te će, u tom slučaju, neki liječnici preporučiti eliminacijsku dijetu.

Uzimajte dosta tekućine i odmarajte kako biste prikupili energiju i izbjegli komplikacije. Konzumirajte svježe voće i povrće koja sadrži antioksidanse, posebice vitamin A, C i D. Kokošja juha te topli čajevi i napitci pomažu ublažiti iritaciju sluznice grla i djeluju lagano mukolitički (razgrađuju i omekšavaju sluz).

Dodaci prehrani

VITAMIN C (500-1000 mg dnevno) – kao antioksidans i za imunološku podršku.

SPIRULINA – u nekim preliminarnim istraživanjima primijećeno je da spirulina zaustavlja reprodukciju virusa.

PROBIOTICI ili prijateljske bakterije – u studiji provedenoj u vrtićima na djeci koja su pila mlijeko obogaćeno laktobacilima, primijećeno je da je smanjena učestalost i težina simptoma kod virusnih infekcija. Neke studije provedene na odraslim osobama u koje su bili uključeni probiotici zajedno s multivitaminima pokazale su smanjenu učestalost pojavljivanja virusnih oboljenja.

CINK (15-30 mg dnevno) – vašem je tijelu cink potreban za normalno funkcioniranje imunosnog sustava te se smatra da uzimanje cinka pomaže i za prevenciju iako za potvrđivanje te tvrdnje ne postoje snažni dokazi.

MATIČNA MLIJEČ – hrana matice u košnici, savršen proizvod prirode i mnogim je studijama dokazano njezino blagotvorno djelovanje na podizanje imuniteta, regeneraciju  i općenito dobru kondiciju organizma. Matična mliječ se može uzimati kroz tri mjeseca u dozi – (200- 500 mg liofilizirane matične mliječi na dan).

BETA-1,3 GLUKAN – polisaharid izoliran iz stijenka kvasaca, mekinja zobi i ječma te nekih gljiva (Shiitake, Reishi, Maitake gljiva) koji ima sposobnost podizanja prirodne obrane organizma stimulacijom i aktivacijom makrofaga, neutrofila i ostalih obrambenih stanica krvi. Beta glukan do sedam puta povećava funkciju i broj makrofaga koji predstavljaju prvu liniju borbe protiv stranih stanica u organizmu.

Istraživanja na životinjama pokazala su da imunostimulacija izazvana beta-glukanom inhibira rast stanica raka i metastaza i sprečava ili smanjuje infekcije bakterijama, virusima, parazitima i gljivicama. Dnevna doza se prilagođava kod različitih oboljenja i stanja organizma i iznosi (200- 500 mg za lakše infekcije) te (1000- 3000 mg za teža i kancerozna oboljenja). Proizvodi koji sadrže beta-1,3 glukan smatraju se sigurnima, nuspojave i kontraindikacije nisu primijećene.