Pretraži Zdravlje AZ:


Pankreatitis - prehrana po tegobama

drugi nazivi: upala gušterače

Prehrana

S obzirom na to da je pankreatitis vrlo ozbiljna bolest, važno je dobiti liječničku pomoć već kod prvih simptoma jer ozbiljni napadi pankreatitisa mogu ugroziti život ako se ne liječe. Malo je studija koje uključuju i komplementarnu medicinu u tretiranju pankreatitisa iako se čini da bi antioksidansi mogli imati pozitivno djelovanje u prevenciji bolesti.

Pacijenti obavezno moraju izbjegavati konzumaciju alkohola. Eliminirajte potencijalne alergene iz hrane, uključujući mlijeko i mliječne proizvode, pšenicu, kukuruz, soju, konzervanse i aditive hrani. Liječnici bi vam mogli preporučiti testiranje intolerancije i alergija na hranu. Korisno je jesti hranu bogatu antioksidansima – od voća crne bobice, trešnje i rajčice, a od povrća kelj, špinat i paprike.

Izbjegavajte rafiniranu hranu, bijeli kruh, šećer i tjestenine.  Konzumirajte manje crvenog mesa, a više ribe i laganog bijelog pilećeg i purećeg mesa. Smanjite ili eliminirajte unos trans-masnih kiselina koje se mogu pronaći u margarinu, slastičarskim i pekarskim proizvodima i procesuiranoj hrani. Upotrebljavajte hladnoprešana i nerafinirana ulja u prehrani kao što je maslinovo ulje.

Izbjegavajte alkohol, duhan, kofein i hranu bogatu šećerom, soli i zasićenim masnoćama. Izbjegavajte aditive u prehrani (mononatrij glutamat). Pijte 6-8 čaša filtrirane vode dnevno. Vježbajte pet puta dnevno po trideset minuta.

Dodaci prehrani

MULTIVITAMINI  koji sadrže vitamine A,C, D, E i B vitamine te minerale u tragovima kao što su magnezij, cink i selen korisni su kao prevencija.

VITAMIN C (1000-2000 mg dnevno) kao antioksidans i za imunološku podršku. Neki znanstvenici preporučuju vrlo visoke doze C vitamina, međutim, kod tako visokih doza mogu se javiti rijetke stolice pa se doza prilagođava.

OMEGA-3 MASNE KISELINE iz ribljeg ili lanenog ulja (1-2 kapsule ili 1-2 jušne žlice dnevno) – pomažu smanjiti upalu i poboljšati imunitet. Ako uzimate omega-3 masne kiseline uz terapiju antikoagulansima, korisno je konzultirati se sa svojim liječnikom ili ljekarnikom.

KOENZIM Q10 (100-200 mg) – prije spavanja, kao zbog antioksidativnih svojstava.

ALFA-LIPOIČNA KISELINA (25- 50 mg dnevno) – zbog antioksidativnih svojstava.

REZERVATOL iz crnog vina (50-200 mg dnevno) – kao antioksidans.

PROBIOTICI ili prijateljske bakterije koje sadrže laktobacile ili bifidobakterije – korisne su u održavanju imuniteta i zdrave probave. Koriste se kao napitci ili u obliku kapsula i praha. Probiotici uravnotežuju probavu te djeluju povoljno kod niza bolesti te općenito u održavanju dobrog zdravlja.