Pretraži Zdravlje AZ:


Peptički ulkus - prehrana po tegobama

drugi nazivi: ČIR, ulkusna bolest

Prehrana

Hrana bogata flavonoidima uključujući jabuke, celer, brusnice, luk, češnjak može inhibirati rast H. Pylori. Jedite voće puno antioksidansa kao što su borovnice, višnje, rajčice, a od povrća tikvice i paprike. Konzumirajte hranu bogatu kalcijem i B-vitaminima kao što su bademi, grahorice i cjelovite žitarice, zelenolisno povrće (špinat i kelj) te morske alge.

Izbjegavajte rafinirano bijelo brašno, tjesteninu i šećer. Jedite manje crvenog mesa, a više nemasnog bijelog mesa, piletine i puretine, plavu ribu, soju i grah kao izvor proteina. Upotrebljavajte hladnoprešano i nerafinirano biljno ulje.

Smanjite ili eliminirajte trans-masne kiseline pronađene u margarinu i pekarskim te slastičarskim proizvodima. Eliminirajte napitke koje mogu iritirati sluznicu želuca i povećati produkciju kiseline – kofein, alkohol, rafiniranu hranu i gazirana pića. Popijte 6-8 čaša filtrirane vode dnevno. Bavite se tjelovježbom pet dana u tjednu po 30 minuta dnevno.

Dodaci prehrani

PROBIOTICI (Lactobacillus acidophilus) – probiotici ili prijateljske bakterije mogu pomoći održavanju ravnoteže u probavnom sustavu između dobrih i štetnih bakterija kao što je H. Pylori.

MASTIKA ili TRŠLJA, ekstrakt Pistachea lentiscus (1 g ujutro i navečer prije spavanja) – u preliminarnim studijama pokazano je djelovanje mastike na liječenje ulkusne bolesti i H. Pylori.

VITAMIN A (150 000 IU) – isključivo pod liječničkim nadzorom. Vitamin A je djelotvoran kod zarastanja oštećene sluznice. U kontrolnoj skupini kod provedenog istraživanja, primijećeno je zarastanje sluznice kod osoba s peptičkim ulkusom. Međutim, ove količine mogu biti toksične tako da je svakako preporučljivo dogovoriti ovaj način suplementacije sa svojim liječnikom.

CINK (25- 50 mg dnevno) – primijećeno je da cink pomaže zarastanju oštećene želučane sluznice.

VITAMIN C – malo su poznati efekti koje ima vitamin C kod osoba s peptičkim ulkusom. Kod nekih osoba s gastritisom pronađene su preniske koncentracije C vitamina u želučanom soku te  se preporučuju više doze vitamina C ( 500- 1000 mg, 1-3 puta dnevno) iako su potrebna daljnja istraživanja.