Pretraži Zdravlje AZ:


Poremećaj pozornosti s hiperaktivnošću - prehrana po tegobama

drugi nazivi: ADHD, hiperaktivnost

Prehrana

Prema nedavnom istraživanju, mnogi roditelji koriste komplementarne i alternativne tretmane kod djece s ADHD-om zajedno s odgovarajućom prehranom. Iako istraživanja pokazuju proturječne rezultate, moguće je da je vaše dijete osjetljivo na određene namirnice te je potrebno u dogovoru s liječnikom dogovoriti njihovu eliminaciju iz prehrane što će rezultirati brzim poboljšanjem stanja.

Feingold dijetu razvio je u sedamdesetima  Benjamin Feingold. On je vjerovao da su umjetne boje, pojačivači okusa i konzervansi bili glavni uzrok hiperaktivnog ponašanja i teškoća u učenju kod djece sa ADHD te se sugerirala njihovo izbjegavanje kao i izbjegavanje hrane bogate prirodnim salicilatima. Ostale prehrambene teorije koncentriraju se na izbjegavanje hrane s visokim udjelom bjelančevina i ugljikohidrata, kao i uklanjanje šećera i umjetnih sladila iz prehrane. Neki vidovi terapije uključuju i ispitivanje alergije na hranu te ako se alergija dokaže potrebno je  izbjegavanje tih namirnica.

Dodaci prehrani

MAGNEZIJ (200 mg dnevno) – simptomi pomanjkanja magnezija uključuju razdražljivost, deficit pažnje i mentalnu konfuziju.

KOMPLEKS B VITAMINA – B vitamini su korisni kod ADHD-a.

VITAMIN B6 – primijećeno je da više doze vitamina B6, koje može odobriti samo liječnik zbog toga što mogu uzrokovati oštećenja živaca, djeluju pozitivno na ADHD.

CINK (15 mg dnevno) – nekoliko je studija potvrdilo poboljšanje ponašanja nakon uzimanja cinka.

ESENCIJALNE MASNE KISELINE – deficit nekih masnih kiselina primijećen je kod djece s ADHD. Djeci je u dvostruko slijepoj studiji davana suplementacija od 186 mg EPA, 480 mg  DHA, 96 mg GLA, 864 mg linolenske i 42 mg arahidonske kiseline dnevno. Pokazano je da su u odnosu na skupinu koja je primala placebo pokazane znatne promjene nabolje u kognitivnim funkcijama i u ponašanju. U preliminarnoj studiji, davanje 400 mg lanenog ulja i 25 mg vitamina C, dvaput dnevno kroz tri mjeseca, povezano je sa poboljšanjem stanja kod djece s ADHD.

L-KARNITIN (100 mg po kilogramu tjelesne mase) – L-karnitin je aminokiselina koja je pokazala poboljšanje stanja kod 54% mladića s ADHD. Suplementaciju L-karnitinom treba dogovoriti s liječnikom.