Pretraži Zdravlje AZ:


Prekomjerna težina - prehrana po tegobama

drugi nazivi: DEBLJINA, pretilost

Prehrana

Zdrava prehrana prilagođena gubitku tjelesne težine podrazumijeva izbor hrane s niskim glikemijskim indeksom, kao što su povrće i cjelovite žitarice. Provedena kontrolirana studija pokazala je znatan gubitak težine kod osoba koje su bile na prehrani s niskim glikemijskim indeksom. Pokazano je da takva hrana kontrolira apetit te potiče gubitak tjelesne težine. Hrana bogata vlaknima daje osjećaj sitosti i pokazala je odlične rezultate u kombinaciji s dijetom u kojoj je ograničen unos kalorija, koja se i najčešće preporučuje za gubitak kilograma.

Prehrana s niskim udjelom ugljikohidrata i s visokim udjelom proteina u posljednje su vrijeme popularne  u stručnim krugovima iako oko slaganja znanstvenika postoje određene kontroverze. Atkinsonova dijeta, s niskim udjelom ugljikohidrata i visokim udjelom proteina i masnoća u preliminarnoj studiji dala je izvrsne rezultate jer su osobe, bez obzira na ukupan unos kalorija, izgubile više od 10% svoje tjelesne mase u razdoblju od šest mjeseci.

Nutricionisti u posljednje vrijeme sve više naglašavaju važnost promjene prehrane, nasuprot dijetama, jer tek promjena prehrane može dugoročno donijeti prave rezultate dok kod kratkoročnih dijeta rezultati mogu biti varijabilni, a kilogrami se mogu brzo vratiti.

Promjene u prehrani zajedno s povećanom tjelesnom aktivnošću, važne su za zdravo mršavljenje.

Dodaci prehrani

MULTIVITAMINI – dnevna doza multivitamina i minerala osigurava ravnotežu tih mikronutrijenata u organizmu, pogotovo ako je riječ  o restrikcijskim dijetama u kojima se izbjegavaju određene skupine namirnica.

PIRUVAT (6-10 g dnevno u kombinaciji sa tjelesnom aktivnošću) – piruvat je sastavni dio enzima koji kataliziraju mnoge reakcije u ljudskom metabolizmu, između ostalog i enzima anaerobne glikolize i glikogenolize. Piruvat-kinaza je jedan od enzima koji sudjeluju u procesu glikolize, a to je razgradnja glukoze tj. šećera u svrhu dobivanja energije za rad. Primijećeno je da kombinacija piruvata i tjelesne aktivnosti ubrzava metabolizam i pomaže u gubitku tjelesne težine.

5- HIDROKSITRIPTOFAN (5-HTP), (600-900 mg dnevno pod lječničkim nadzorom, ne dulje od 12 tjedana) – studijom je dokazano da 5-HTP reducira apetit i potencira smanjenje tjelesne težine.

CHITOSAN (KITOZAN) – vlaknasta tvar ekstrahirana iz ljuske rakova i škampa. Dvostruko slijepa studija ustvrdila je da su ljudi koji su uzimali – (1500 mg kitozana dnevno) – izgubili znatno više tjelesne težine od osoba koje su u istom ispitivanju uzimale placebo.

KONJUGIRANA LINOLNA KISELINA, (CLA), (1000-3000 mg dnevno) – dvostruko slijepa studija pokazala je da su osobe koje su se bavile tjelesnom aktivnošću i uzimale 1800 mg CLA dnevno, izgubile mnogo više tjelesne težine u 12 tjedana nego skupina koja je uzimala placebo.

SPIRULINA – modrozelena alga, bogat izvor minerala, vitamina i esencijalnih masnih kiselina. Smatra se da dobro djeluje u gubitku tjelesne težine iako bi trebalo provesti istraživanja koja bi dodatno potkrijepila tu tvrdnju.

L-KARNITIN – smatra se da L-karnitin može pomoći u gubitku tjelesne težine zbog svoje uloge u metabolizmu masti.

KROM (600 mcg dnevno) – kao krom ili krom-pikolinat vrlo je popularan dodatak prehrani među sportašima, posebice, bodi bilderima koji pokušavaju izgubiti težinu i dobiti mišićnu masu. Nekoliko studija podupire tvrdnju da krom pomaže u gubitku tjelesne težine.