Pretraži Zdravlje AZ:


Prostatitis - prehrana po tegobama

drugi nazivi: upala prostate

Prehrana

Eliminirajte potencijalne alergene iz hrane, uključujući mlijeko i mliječne proizvode, pšenicu, kukuruz, soju, konzervanse i aditive hrani. Liječnici bi vam mogli preporičuti testiranje alergije i intolerancije na hranu. Korisno je jesti hranu bogatu antioksidansima – od voća crne bobice, trešnje i rajčice, a od povrća kelj, špinat i paprike. Izbjegavajte rafiniranu hranu, bijeli kruh, šećer i tjestenine.

Konzumirajte manje crvenog mesa, a više ribe i laganog bijelog pilećeg i purećeg mesa. Smanjite ili eliminirajte unos transmasnih kiselina koje se mogu pronaći u margarinu, slastičarskim i pekarskim proizvodima te procesiranoj hrani. Upotrebljavajte hladnoprešana i nerafinirana ulja u prehrani kao što je maslinovo ulje.

Izbjegavajte alkohol, duhan, kofein i hranu bogatu šećerom, soli i zasićenim masnoćama. Izbjegavajte aditive u prehrani (mononatrij glutamat). Pijte 6-8 čaša filtrirane vode dnevno. Vježbajte pet puta dnevno po trideset minuta. Sjemenke bundeve i ulje od bundeve preporučuje se kod svih problema s prostatom iako ne postoje čvrsti dokazi da djeluje i kod prostatitisa.

Dodaci prehrani

KVERCETIN (100 mg dnevno) – posjeduje protuupalno djelovanje i antioksidativne efekte i smanjuje simptome kroničnog prostatitisa.

BROMELIN – proteolitički enzim, podrijetlom iz ananasa koji smanjuje upalu. Bromelin može povećati rizik od krvarenja tako da ga osobe na terapiji antikoagulansima moraju izbjegavati.

BETA-SITOSTEROL (60 do 130 mg dnevno) – beta-sitosterol je spoj sličan kolesterolu koji je pronađen u biljkama, Utvrđeno je da značajno poboljšava urinarni protok i smanjuje količinu urina zaostalu u mjehuru te djeluje povoljno kod svih problema sa prostatom.

POLEN (126 mg dnevno) – u dvostruko slijepoj studiji dokazano je da davanje polena smanjuje simptome otežanog mokrenja kod benigne hiperplazije prostate.

EKSTRAKT SABAL PALME, Serenoa repens (320 mg dnevno ekstrakta sabal palme standardiziranog na 80-95% masnih kiselina). Lipofilni ekstrakt ploda sabal palme postao je jedan od glavnih prirodnih pristupa liječenju benigne hiperplazije prostate. Osim benigne hiperplazije prostate, ovaj se ekstrakt koristi kod svih problema s prostatom.

CINK – dokazano je da cink smanjuje veličinu prostate u nekoliko studija. Ako uzimate 30 mg cinka dnevno ili više doze od toga, preporučljivo je dodati 2-3 mg bakra kako bi se spriječio deficit bakra.

OMEGA-3 MASNE KISELINE iz ribljeg ili lanenog ulja (1-2 kapsule ili 1-2 jušne žlice dnevno) – pomažu smanjiti upalu i poboljšati imunitet te djeluju na ukupno zdravlje metabolizma. Ako uzimate omega-3 masne kiseline uz terapiju antikoagulansima, korisno je konzultirati se sa svojim liječnikom ili ljekarnikom.

PROBIOTICI ili prijateljske bakterije koje sadrže laktobacile i bifidobakterije – korisne su u održavanju imuniteta i zdrave probave. Koriste se kao napitci ili u obliku kapsula i praha. Probiotici uravnotežuju probavu te djeluju povoljno kod niza bolesti te općenito u održavanju dobrog zdravlja.

VITAMIN C (500 mg dnevno) – iako ne postoje dokazi da je vitamin C djelotvoran kod bakterijskog prostatitisa, neki liječnici ga preporučuju kao podršku imunitetu i za antioksidativno djelovanje.