Pretraži Zdravlje AZ:


Šećerna bolest - prehrana po tegobama

drugi nazivi: DIJABETES, dijabetes tip 1, dijabetes tip 2

Prehrana

Cilj liječenja oba tipa dijabetesa je postići i održati zdrave razine glukoze u krvi što se može, kod dijabetesa tipa 2, postići na nekoliko načina. Kod dijabetesa tipa 1 – inzulin je, nažalost, jedini lijek. Međutim, i kod ljudi koji imaju dijabetes tip 2 i tip 1 nužne su promjene u načinu života, kao i dobro uravnotežena dijeta i redovite vježbe. Lijekovi za dijabetes tako se uvijek moraju koristiti u kombinaciji s promjenom načina života.

U svojoj prehrani upotrebljavajte hladnoprešana biljna ulja. Ekstra djevičansko maslinovo ulje pokazalo se kao dobar izvor mononezasićenih masnih kiselina koje djeluju povoljno kod povišenog kolesterola i dijabetesa. Neke studije sugeriraju da prehrana bogata vlaknima, posebice kombinirana s prehranom s niskim glikemijskim indeksom može držati povišeni šećer pod kontrolom. Preporučuje se i konzumiranje voća i povrća s niskim glikemijskim indeksom. Velik broj liječnika preporučuje smanjen unos procesirane hrane bogate šećerom i zamjenjivanje te hrane zdravijim namirnicama, organski uzgojenom i svježe pripremljenom hranom. Veganska prehrana pokazuje smanjenje oštećenja živaca i bubrega koje se javlja kod oboljelih od dijabetesa. Preporuka je i suzdržavati se od pretjeranog unosa mlijeka i mliječnih proizvoda.

Dodaci prehrani

KROM (200 mcg dnevno) – krom se nalazi u brojim izvorima hrane i dodacima prehrani, uključujući jetru, pivski kvasac, sir, mlijeko, ribu, voće, povrće i cjelovite žitarice te smatra se da je krom potreban za održavanje normalne koncentracije glukoze u krvi. Dok neke studije ne pokazuju značajno djelovanje na dijabetes kod uzimanja kroma, druge studije pokazuju da dodaci prehrani s kromom smanjuju koncentraciju glukoze u krvi kod dijabetesa tipa 2 i smanjuju potrebu za inzulinom kod dijabetesa tipa 1.

MAGNEZIJ (200-600 mg dnevno) – nekoliko je kliničkih studija potvrdilo vezu između niskih koncentracija magnezija u organizmu i dijabetesa tipa 2. Neki znanstvenici zbog tog razloga smatraju da uzimanje magnezija kao i hrana bogata magnezijem (cjelovite žitarice, zeleno lisnato povrće, banane, orašasti plodovi i sjemenke) mogu smanjiti povišenu razinu glukoze u krvi.

ALFA LIPOIČNA KISELINA  600 do 1200 mg dnevno. Dodavanje alfa lipoične kiseline prehrani može pomoći smanjenju rizika kod komplikacija uzrokovanih dijabetesom kao što je oštećenje živaca ili bubrega.

GLA 500-1000 mg GLA dnevno

MULTIVITAMINI I MINERALI – uzimanje multivitamina i minerala u koje su uključeni vitamin C, B kompleks, vitamin D, E i cink može povoljno djelovati kod dijabetesa, pogotovo na usporavanje razvoja komplikacija koje se javljaju kod dijabetesa.