Pretraži Zdravlje AZ:


Sindrom iritabilnog kolona - prehrana po tegobama

Prehrana

Neki liječnici vjeruju da su alergije na hranu povezane sa sindromom iritabilnog kolona, pogotovo kod nekih osoba. Najučestalije su alergije na mliječne proizvode, pšenicu, kukuruz, kikiriki, citruse, soju, jaja, ribu i rajčice. Liječnik će vjerojatno preporučiti eliminacijsku dijetu u kojoj se sumnjivi alergeni polako isključe iz prehrane i onda polako dodaju natrag u prehranu te se promatra koja vrsta hrane izaziva simptome.

Zdrava prehrana kod ove bolesti uključuje uglavnom voće, povrće i cjelovite žitarice. Preporuka je eliminirati potencijalne alergene iz hrane, uključujući mlijeko i mliječne proizvode, pšenicu, kukuruz, soju, konzervanse i aditive hrani. Liječnici bi vam mogli preporučiti testiranje na alergije i intolerancije na hranu. Korisno je jesti hranu bogatu antioksidansima – od voća crne bobice, trešnje i rajčice, a od povrća kelj, špinat i paprike. Izbjegavajte rafiniranu hranu, bijeli kruh, šećer i tjestenine.

Konzumirajte manje crvenog mesa, a više ribe i laganog bijelog pilećeg i purećeg mesa. Smanjite ili eliminirajte unos trans-masnih kiselina koje se mogu pronaći u margarinu, slastičarskim i pekarskim proizvodima te procesuiranoj hrani. Upotrebljavajte hladnoprešana i nerafinirana ulja u prehrani kao što je maslinovo ulje.

Izbjegavajte alkohol, duhan, kofein i hranu bogatu šećerom, soli i zasićenim masnoćama. Izbjegavajte aditive u prehrani (mononatrij glutamat). Pijte 6-8 čaša filtrirane vode dnevno. Vježbajte pet puta dnevno po trideset minuta.

Dodaci prehrani

PROBIOTICI ili prijateljske bakterije koje sadrže laktobacile ili bifidobakterije – korisne su u održavanju imuniteta i zdrave probave. Koriste se kao napitci ili u obliku kapsula i praha. Probiotici uravnotežuju probavu te djeluju povoljno kod niza bolesti te općenito u održavanju dobrog zdravlja. Kod sindroma iritabilnog kolona ublažavaju simptome, uključujući bol u abdomenu, vjetrove i konstipaciju.

MELATONIN (2-5 mg jedan sat prije spavanja) – nekoliko manjih studija sugerira da uzimanje melatonina ima povoljno djelovanje na simptome sindroma iritabilnog kolona.

ULJE NOĆURKA (3-4 g dnevno) – primijećeno je da uzimanje hladnoprešane GLA (gama linolenske kiseline) znatno smanjuje simptome i dovodi do poboljšanja. Osim ulja noćurka može se uzimati i ulje boražine.