Pretraži Zdravlje AZ:


Sinusitis - prehrana po tegobama

drugi nazivi: upala sinusa

Prehrana

Za vrijeme trajanja respiratornih infekcija uzimajte što više tekućine u obliku toplih napitaka i biljnih čajeva. Preporuke za zdravu prehranu uključuju svježe voće i povrće, cjelovite žitarice, smanjen prekomjerni unos šećera, zasićenih masnoća i alkohola. Eliminirajte potencijalne alergene iz hrane, uključujući mlijeko i mliječne proizvode, pšenicu, kukuruz, soju, konzervanse i aditive hrani. Liječnici bi vam mogli preporičuti testiranje alergije i intolerancije na hranu.

Dodaci prehrani

KVERCETIN – biljni flavonoid koji smanjuje produkciju i oslobađanje histamine, medijatora upale. U nekim je studijama primijećeno smanjenje simptoma kao što su suzne oči i rinitis prilikom uzimanja kvercetina. Kvercetin se često kombinira s bromelinom.

BROMELIN – neke studije sugeriraju da bromelin pomaže smanjiti simptome sinusitisa te smanjuje simptome oticanja i upale uzrokovanih alergijskom reakcijom. Osobe na terapiji antikoagulansima i lijekovima za sniženje tlaka trebaju uzimanje bromelina dogovoriti sa svojim liječnikom ili ljekarnikom.

PROBIOTICI ili prijateljske bakterije vrsta Lactobacillus, Bifidobacteria i Saccharomyces boulardi – korisni su u održavanju imuniteta i zdrave probave. Koriste se kao napitci ili u obliku kapsula i praha. Iako probiotici neće direktno ublažiti kašalj, korisni su kao prevencija kod infekcija respiratornog trakta i smanjuju alergijske reakcije. U studiji provedenoj u vrtićima kod djece koja su dnevno dobivala napitak s probiotikom, primijećeno je smanjenje učestalosti respiratornih infekcija kao i njihov blaži tijek. Neke studije provedene na odraslima u koje su uz probiotike uključeni i vitamini i minerali, dokazale su smanjenje broja respiratornih infekcija.

SPIRULINA – neke preliminarne studije upućuju na to da spirulina, vrsta modrozelene alge, može pomoći u zaštiti protiv štetnih alergijskih reakcija. Smatra se da spirulina sprečava oslobađanje histamina iako su potrebna dodatna istraživanja.

VITAMIN C (do 2000 mg dnevno) – vitamin C također djeluje kao antihistaminik i smatra se da pomaže ublažiti simptome.

VITAMIN E (800 IU) – dokazano je da dodavanje vitamina E u prehranu može olakšati simptome.

BETA-1,3 GLUKAN – polisaharid izoliran iz stijenka kvasaca, mekinja zobi i ječma te nekih gljiva (Shiitake, Reishi, Maitake gljiva) koji ima sposobnost podizanja prirodne obrane organizma stimulacijom i aktivacijom makrofaga, neutrofila i ostalih obrambenih stanica krvi. Beta glukan do sedam puta povećava funkciju i broj makrofaga koji predstavljaju prvu liniju borbe protiv stranih stanica u organizmu.

Istraživanja na životinjama pokazala su da imunostimulacija izazvana beta-glukanom inhibira rast stanica raka i metastaza i sprečava ili smanjuje infekcije bakterijama, virusima, parazitima i gljivicama. Dnevna doza se prilagođava kod različitih oboljenja i stanja organizma i iznosi (200-500 mg za lakše infekcije) te (1000-3000 mg za teža i kancerozna oboljenja). Proizvodi koji sadrže beta-1,3 glukan smatraju se sigurnima, nuspojave i kontraindikacije nisu primijećene.