Pretraži Zdravlje AZ:


Sistemski eritemski lupus - prehrana po tegobama

drugi nazivi: lupus

Prehrana

Kod svih osoba koje imaju neko kronično oboljenje, korisno je jesti hranu s niskim udjelom zasićenih masnoća i visokim udjelom antioksidansa – voća i povrća. Hrana bogata zasićenim masnoćama može pridonijeti nastanku upale u tijelu te ju je nužno izbjegavati.

Eliminirajte potencijalne alergene iz hrane, uključujući mlijeko i mliječne proizvode, pšenicu, kukuruz, soju, konzervanse i aditive hrani. Liječnici bi vam mogli preporučiti testiranje na alergije i intolerancije na hranu. Korisno je jesti hranu bogatu antioksidansima – od voća crne bobice, trešnje i rajčice, a od povrća kelj, špinat i paprike. Izbjegavajte rafiniranu hranu, bijeli kruh, šećer i tjestenine. U prehranu svakako uvrstite lanene sjemenke i laneno ulje te ribu sjevernih mora bogatu omega-3 masnim kiselinama.

Konzumirajte manje crvenog mesa, a više ribe i laganog bijelog pilećeg i purećeg mesa. Smanjite ili eliminirajte unos trans-masnih kiselina koje se mogu pronaći u margarinu, slastičarskim i pekarskim proizvodima te procesuiranoj hrani. Upotrebljavajte hladnoprešana i nerafinirana ulja u prehrani kao što je maslinovo ulje.

Izbjegavajte alkohol, duhan, kofein i hranu bogatu šećerom, soli i zasićenim masnoćama. Izbjegavajte aditive u prehrani (mononatrij glutamat). Pijte 6-8 čaša filtrirane vode dnevno. Vježbajte pet puta dnevno po trideset minuta.

Dodaci prehrani

OMEGA-3 MASNE KISELINE iz ribljeg ili lanenog ulja (1-2 kapsule ili 1-2 jušne žlice dnevno) pomažu smanjiti upalu i poboljšati imunitet te djeluju na ukupno zdravlje metabolizma. Ako uzimate omega-3 masne kiseline uz terapiju antikoagulansima, korisno je konzultirati se sa svojim liječnikom ili ljekarnikom.

PROBIOTICI ili prijateljske bakterije koje sadrže laktobacile – korisne su u održavanju imuniteta i zdrave probave. Koriste se kao napitci ili u obliku kapsula i praha. Probiotici uravnotežuju probavu te djeluju povoljno kod niza bolesti te općenito u održavanju dobrog zdravlja.

KALCIJ i VITAMIN D – ako je osoba na terapiji kortikosteroidima koji povećavaju rizik od osteoporoze, korisno je uzimati kalcij i D vitamin.

METILSULFONILMETAN (MSM), (3000 mg dva puta dnevno) – zbog zdravlja vezivnog tkiva.