Pretraži Zdravlje AZ:


Upala dušnika i bronha - prehrana po tegobama

drugi nazivi: BRONHITIS

Prehrana

Prehrana bogata antioksidansima koji se nalaze u voću i povrću pomaže zaštititi od štete koju izazivaju slobodni radikali. Ovo posebno vrijedi za bronhitise koji nastaju kao rezultat izlaganja nepovoljnim uvjetima okoliša ili dimu cigareta. Prehrana bogata antioksidansima može zaštititi od utjecaja ovih toksina. Studije su otkrile da povećana konzumacija voća i povrća smanjuje rizike od nastanka kroničnog bronhitisa. U slučaju da osoba boluje od alergije, mora se provesti eliminacijska dijeta koja isključuje određeni alergen.

S obzirom na to da djelovanje suplemenata može interferirati s upotrebom lijekova, trebali biste ih uzimati pod nadzorom svojeg liječnika.

Dodaci prehrani

N-ACETIL CISTEIN (NAC), (400-600 mg dnevno) – N-acetil cistein je modificirana forma aminokiseline koja smanjuje gustoću sluzi i time potiče njeno izbacivanje i koristi se pogotovo kod kroničnog bronhitisa.

VITAMIN C (200-500 mg dnevno) – dvostruko slijepa studija sa starijima pacijentima oboljelim od bronhitisa pokazala je znatno poboljšanje uzimanjem vitamina C.

VITAMIN E – potentni antioksidans čije uzimanje može zaštititi od štete koju nanose slobodni radikali.

PROBIOTICI (Lactobacillus) – probiotici ili dobre, prijateljske bakterije koje pomažu spriječiti infekcije u crijevima, čini se da pomažu i kod respiratornih infekcija. Studija je otkrila da su djeca u jaslicama koja su pila mlijeko obogaćeno laktobacilima imala manje teških prehlada tijekom duljag perioda. Nekoliko studija koje su ispitivale kombinaciju probiotika s vitaminima i mineralima pokazuje smanjenje broja prehlada.