Pretraži Zdravlje AZ:


Upala rodnice - prehrana po tegobama

drugi nazivi: VAGINITIS

Prehrana

Eliminirajte potencijalne alergene iz hrane, uključujući mlijeko i mliječne proizvode, pšenicu, kukuruz, soju, konzervanse i aditive hrani. Liječnici bi vam mogli preporučiti testiranje na alergije i intolerancije na hranu. Korisno je jesti hranu bogatu antioksidansima, od voća crne bobice, trešnje i rajčice, a od povrća kelj, špinat i paprike. Izbjegavajte rafiniranu hranu, bijeli kruh, šećer i tjestenine. Konzumirajte hranu bogatu B vitaminima i kalcijem (cjelovite žitarice, grahorice, orašasti plodovi).

Konzumirajte manje crvenog mesa, a više ribe i laganog bijelog pilećeg i purećeg mesa. Smanjite ili eliminirajte unos transmasnih kiselina koje se mogu pronaći u margarinu, slastičarskim i pekarskim proizvodima te procesuiranoj hrani. Upotrebljavajte hladnoprešana i nerafinirana ulja u prehrani kao što je maslinovo ulje.

Izbjegavajte alkohol, duhan, kofein i hranu bogatu šećerom, soli i zasićenim masnoćama. Izbjegavajte aditive u prehrani (mononatrij glutamat). Pijte 6-8 čaša filtrirane vode dnevno. Vježbajte pet puta dnevno po trideset minuta. Sjemenke bundeve i ulje od bundeve preporučuje se kod svih problema s prostatom iako ne postoje čvrsti dokazi da djeluje i kod prostatitisa.

Dodaci prehrani

MULTIVITAMINSKE i MINERALNE FORMULE, koje sadrže vitamine A, C, E i vitamine B kompleksa kao i minerale u tragovima kao što su magnezij, kalcij i selen preporučuju se kod vaginitisa.

OMEGA-3 MASNE KISELINE koje se mogu pronaći u ribljem i lanenom ulju (1-2 kapsule ili 1 žlica 1-2 puta dnevno) – djeluju protuupalno i poboljšavaju opće zdravstveno stanje.

VITAMIN C (1000-2000 mg dnevno) – kao antioksidans i za zdravlje vaginalne flore.

PROBIOTICI ili prijateljske bakterije koje sadrže laktobacile ili bifidobakterije – korisne su u održavanju imuniteta i zdrave probave. Koriste se kao napitci ili u obliku kapsula i praha. Probiotici uravnotežuju probavu te djeluju povoljno kod niza bolesti te općenito u održavanju dobrog zdravlja.

EKSTRAKT SJEMENKI GREJPA (Citrus paradisi), (100 mg u obliku kapsule ili 5-10 kapi tri puta dnevno) – za antibakterijsku, antiviralnu i antifungalnu zaštitu.

CINK (15-30 mg) – podrška imunitetu tijekom infekcije.

N- ACETILCISTEIN (200 mg) – kao antioksidans.