Pretraži Zdravlje AZ:


Žučni kamenci - prehrana po tegobama

drugi nazivi: upala žučovoda

Prehrana

Eliminirajte potencijalne alergene iz hrane, uključujući mlijeko i mliječne proizvode, pšenicu, kukuruz, soju, konzervanse i aditive hrani. Liječnici bi vam mogli preporičuti testiranje na alergije i intolerancije na hranu. Korisno je jesti hranu bogatu antioksidansima – od voća crne bobice, trešnje i rajčice, a od povrća kelj, špinat i paprike. Izbjegavajte rafiniranu hranu, bijeli kruh, šećer i tjestenine. U prehranu svakako uvrstite lanene sjemenke i laneno ulje te ribu sjevernih mora bogatu omega-3 masnim kiselinama. Jedite hranu bogatu vitaminom B i željezom koji se nalaze u cjelovitim žitaricama, zelenom lisnatom povrću i morskim algama.

Konzumirajte manje crvenog mesa, a više ribe i laganog bijelog pilećeg i purećeg mesa te vlakana. Smanjite ili eliminirajte unos trans-masnih kiselina koje se mogu pronaći u margarinu, slastičarskim i pekarskim proizvodima i procesuiranoj hrani. Koristite hladnoprešana i nerafinirana ulja u prehrani kao što je maslinovo ulje.

Izbjegavajte alkohol, duhan i hranu bogatu šećerom, soli i zasićenim masnoćama. Neka istraživanja sugeriraju da osobe koje piju kavu s kofeinom imaju manje šanse za nastanak žučnih kamenaca. Izbjegavajte aditive u prehrani (mononatrij glutamat). Pijte 6-8 čaša filtrirane vode dnevno. Vježbajte pet puta dnevno po trideset minuta.

Dodaci prehrani

BETAIN HIDROKLORID – smatra se da neke osobe sa žučnim kamencima imaju premalo želučane kiseline te će u tom slučaju imati koristi od uzimanja betain hidroklorida.

FOSFATIDILKOLIN (300-2000 mg dnevno) – pomaže u otapanju žučnih kamenaca.

VITAMIN C (500-1000 mg dnevno) – kao antioksidans i za imunološku podršku.

ALFA-LIPOIČNA KISELINA (25-50 mg dnevno) – kao antioksidans.

MULTIVITAMINI koji sadrže antioksidanse A, C, E i B kompleks i vitamine u tragovima kao što su kalcij, cink i selen.