Pretraži Zdravlje AZ:


Alergije na hranu i lijekove - tegobe i liječenje

Opis

Alergija na hranu se javlja kada imunološki sustav tijela reagira na inače bezazlene tvari koje sadrže određene namirnice. Postoji velika razlika između alergije i intolerancije na hranu jer alergija na hranu uključuje imunološki odgovor. Vjeruje se da je 25% ljudi alergično na određene namirnice. Međutim, samo 4 do 8% djece i 2% odraslih imaju dijagnozu alergije na hranu. Dok su kod većine oboljelih reakcije blage i uključuju osip, kod nekih mogu izazvati anafilaktički šok – po život opasnu reakciju. Alergije na hranu pojavljuju se uglavnom kod male djece, a oko 90% od tih alergija uzrokuju: kravlje mlijeko, jaja, soja, orašasti plodovi, pšenica, ribe i školjke. S izuzetkom alergije na kikiriki, većina djece prerastu osjetljivost na hranu. 

Uzroci 

U većini slučajeva, alergije se javljaju kod osoba koje imaju genetske predispozicije na određene alergene. Najčešće odgovorna hrana za izazivanje alergijskih reakcija su: školjke, škampi, rakovi, jastozi i orašasti plodovi (badem, lješnjak...). Jak alergen je i kikiriki te neke vrste voća, posebno jagode, ali i dinje, ananas i drugo tropsko voće. Alergije mogu izazvati i rajčica, ribe, prehrambeni aditivi kao što su bojila, zgušnjivači i konzervansi. 

Natrijev glutamat (MSG, monosodium glutamat) čest je uzročnik alergije na hranu u ovoj kategoriji.

 Namirnice koje mogu izazvati intoleranciju na hranu uključuju: 
• pšenicu i druge žitarice koje sadrže gluten 
• kravlje mlijeko i mliječni proizvodi 
• proizvodi od kukuruza 

Od lijekova, reakciju mogu izazvati antibiotici (penicilin, tetraciklini), aspirin, kortikosteroidi, neki diuretici te nesteroidni antinflamatorni lijekovi. Alergijsku reakciju također mogu izazvati i metali kao što su bakar i željezo. 

Liječenje

Preporučuju se antihistaminici kod svrbeža, otekline, osipa, curenja nosa ili glavobolje. Moguće nuspojave antihistaminika uključuju pospanost, razdražljivost, suha usta i lupanje srca.
Osip mogu ublažiti različite kortikosteroidne kreme. U slučaju anafilaktičkog šoka kao posljedice alergije na hranu daje se adrenalinska injekcija. Kod bolesnika koji su pod povećanim rizikom od ponavljanja anafilaktičke reakcije (osobe koje su već imale anafilaktičku reakciju na ubod insekta ili hranu) preporučljivo je, pod liječničkim nadzorom i savjetom,  nošenje setova za samopomoć (npr. EPI-PEN, ANA-KIT).