Pretraži Zdravlje AZ:


Alergijski dermatitis - tegobe i liječenje

drugi nazivi: DERMATITIS, ekcem, neurodermatitis, atopijski dermatitis, seboreični dermatitis

Opis

Dermatitis je upala na koži koju karakterizira svrbež. Nije riječ o zaraznoj ili opasnoj bolesti već o neugodi koja se može pogoršavati ako se ne liječi. Postoji mnogo vrsta dermatitisa uključujući alergijski dermatitis, ekceme, neurodermitis ili atopijski dermatitis, seboreični dermatitis. Uz pojavu crvenila, jakog svrbeža mogu se javiti i rane na zahvaćenim mjestima nastale zbog češanja i grebanja. 

Uzroci

Uzroci mogu biti svakojaki – kod kontaktnog dermatitisa uzrok je alergijska reakcija na neki alergen, kod seboreičnog dermatitisa uzrok može biti stres ili neravnoteža masnoća u koži dok je kod atopijskog dermatitisa uzrok gotovo nepoznat. Može se raditi o kombinaciji suhe kože i autoimune reakcije. Osobe s ekcemima, uobičajeno u pozadini imaju neke druge alergije.

Liječenje

Za bolest ne postoji specifični lijek čijom će primjenom bolest nestati. Cilj simptomatskog liječenja je spriječiti nastanak suhe kože, ublažiti svrbež i kontrolirati osip. Liječenje ovisi o vrsti dermatitisa. Klasično liječenje temelji se na lokalnoj upotrebi kortikosteroida i oralnoj upotrebi antihistaminika, kako bi se ublažila upala i spriječio svrbež, kao i na isključivanju faktora rizika koji mogu pojačati problem. Ako dođe do sekundarne infekcije gljivicama ili bakterijama primjenjuju se antimikotici i antibiotici. U novije doba dermatitisi se liječe supresorima imunološkog odgovora (takrolimus i pimekrolimus) koji imaju brojne nuspojave.