Pretraži Zdravlje AZ:


Alkoholizam - tegobe i liječenje

Opis

Ciroza je kronična jetrena bolest koju karakterizira oštećenje jetrenog tkiva, nastajanje fibroznih ožiljaka na mjestu oštećenja i propadanje zdravog tkiva jetre uz slabljenje jetrenih funkcija.

Kao najveći unutarnji organ u tijelu, jetra obavlja mnoge vitalne zadaće kao što su sudjelovanje u metaboličkim procesima te detoksikacija i neutralizacija različitih toksina. Brojne su funkcije jetre. Jetra proizvodi i proteine koji reguliraju zgrušavanje krvi te proizvodi žuč koja pomaže tijelu apsorbirati masti i vitamine topive u mastima. Ciroza je sporo progresivna bolest kod koje rano otkrivanje i rano liječenje može spriječiti nastanak ozbiljnijih problema. Kako funkcija jetre slabi, osoba može   osjećati simptome kao što su osjećaj umora, gubitak težine, oticanje i žutica. Kao posljedica teškog gubitka jetrene funkcije može nastupiti smrt. 

Uzroci 

Kao najčešći uzroci ciroze jetre navode se prekomjerna uporaba alkohola i kronična infekcija hepatitisom C. Međutim ciroza se može pojaviti i kao posljedica autoimunih bolesti, metaboličkih promjena, nasljednih bolesti te kod trovanja toksinima i nekim lijekovima. 

Liječenje

Sama ciroza se ne može liječiti, ali se može usporiti progresivnost bolesti. Liječenje će u prvom redu ovisiti o uzroku ciroze. Ako je u pozadini bolesti alkoholizam, nužno je ostaviti alkohol. U slučaju da je bolest uzrokovana virusom hepatitisa C – provode se protokoli za liječenje hepatitisa. S obzirom na to da kod ciroze jetre postoje brojne komplikacije – uz primarnu bolest liječit će se i te komplikacije, a u nekim slučajevima bit će potrebna transplantacija jetre.