Pretraži Zdravlje AZ:


Anksioznost - tegobe i liječenje

drugi nazivi: ANKSIOZNOST, nemir, panika, PTSP

Opis

Anksioznost je pretjerani opći osjećaj zabrinutosti, tjeskobe i straha.

Svatko je doživio anksioznost barem jednom u nekom razdoblju svog života, međutim, osobe s generaliziranim tjeskobnim poremećajem (GAD), tjeskobu osjećaju često i pretjeranog intenziteta koji može varirati od lagane nesigurnosti do jakog osjećaja panike. Moguća je povezanost depresije s generaliziranim anksioznim poremećajem.  Anksioznost može ometati svakodnevne aktivnosti, uključujući i sposobnost za rad. Kao posebna vrsta anksioznog poremećaja javlja se i PTSP – postraumatski  stresni poremećaj, koji se javlja kod osoba koje su iskusile neku vrlo zastrašujuću situaciju (rat, nasilje , gubitak najmilijih itd.)

Uzroci

Mnoge stvari mogu izazvati anksioznost – na primjer, neki lijekovi ili bolesti mogu potaknuti osjećaj tjeskobe. Znanstvenici nisu sigurni što uzrokuje generalizirani tjeskobni poremećaj (GAD), iako smatraju da određeni neurotransmiteri , uključujući serotonin i noradrenalin, mogu biti uključeni u nastanak anksioznog poremećaja. Vaši geni, okruženje, kao i određene životne situacije mogu doprinijeti osjećaju anksioznosti.

Liječenje

U liječenju akutne faze bolesti,  zbog svojeg brzog i djelotvornog učinka na otklanjanje akutnih simptoma anksioznosti, koriste se benzodiazepini. Uz benzodiazepine se koriste i antidepresivi. Kada se nakon akutne faze kombinacije liječenja antidepresivima (SSRI ) i benzodiazepinima eliminiraju simptomi bolesti, benzodiazepine treba postupnim smanjivanjem doze isključiti, a terapije održavanja i profilaksa provode se s antidepresivima.