Pretraži Zdravlje AZ:


Bolesti putovanja - tegobe i liječenje

drugi nazivi: kinetoze

Opis

Bolest kretanja normalan je odgovor tijela na prijevoz sredstvima poput broda, vlaka, zrakopolova, autobusa, automobila ili na vožnju u zabavnom parku. Stanje je uobičajeno i predstavlja samo manju smetnju koja se obično pogoršava trajanjem samog putovanja. Bolest karakteriziraju mučnina, vrtoglavica i povraćanje koji su popraćeni padom krvnog tlaka i pojavom hladnog znoja na dlanovima i stopalima.

Uzroci

Kinetoze se javljaju kada tijelo, unutarnje uho i oči šalju različite signale u mozak zbog kojih mozak tada odgovara aktiviranjem centra za mučninu i povraćanje. To se najčešće događa u vozilu koje se brzo kreće, a od bolesti kinetoza najčešće pate djeca. Ponekad i samo predviđanje ili očekivanje kretanja može izazvati kinetoze i izazvati anksioznost pa čak i same simptome bolesti putovanja.

Liječenje

Kinetoze se najčešće liječe antihistaminikom dimenhidrinatom koji će spriječiti neugodne simptome, ali i izazvati jaku pospanost, a ponekad i paradoksalnu ekscitaciju kod djece. Skopolaminski flaster je najučinkovitije sredstvo u liječenju kinetoza, posebice liječenju morske bolesti, a koriste se i meklizin i neki amfetaminski preparati. Svi redom s dugačkim popisom nuspojava i kontraindikacija, a mnogi nisu preporučljivi za upotrebu kod djece.