Pretraži Zdravlje AZ:


Bubuljice - tegobe i liječenje

drugi nazivi: AKNE, prištići,  miteseri

Opis

Akne predstavljaju upalni proces na koži, a karakteriziraju ih zatvorene pore, miteseri i bubuljice. Lojne žlijezde u koži, povezane s folikulom dlake, otpuštaju sebum koji podmazuje dlaku i kožu. Ponekad lojne žlijezde otpuste previše sebuma koji u kombinaciji s odumrlim stanicama kože može začepiti folikule na čijem mjestu nastane upala. Akne se najčešće pojavljuju na nosu, čelu, obrazima, bradi i gornjem dijelu trupa.

Iako su akne češća pojava u žena, kod kojih i dulje traju – kod muškaraca se ipak javljaju ozbiljniji slučajevi akni.

Od akni najčešće obolijevaju tinejdžeri, međutim, akne se mogu pojaviti i kod odraslih. Iako se ne radi o ozbiljnijoj prijetnji zdravlju, akne mogu biti vrlo neugodna pojava, poljuljati psihičko zdravlje i ostaviti trajne ožiljke. Akne se javljaju u obliku bijelih prištića, mitesera, prištića i cista, a od svih su oblika najučestalije Acne vulgaris.

Uzroci

Akne uzrokuje disbalans lučenja sebuma i pora začepljenih mrtvim stanicama kože.  Akne mogu biti uzrokovane i prisustvom bakterija (Propyonibacterium acnes i Propyonibacterium granulosum). Nije do kraja istražen mehanizam nastanka prevelike količine sebuma iako se smatra kako bi u tinejdžerskoj problem mogao biti povećano lučenje hormona, dok se u odrasloj dobi kao česti problem javlja hormonalni disbalans. Čest uzrok akni su također i stres te nasljedni faktori.

Liječenje

Lokalno – lokalno se u liječenju akni najčešće koriste:

a) Retinoidi – preparati na bazi vitamina A koji smanjuju upalu. Nuspojave ovih preparata mogu obuhvaćati crvenilo, ljuštenje kože i fotosenzitivnost – visoki rizik od opeklina. Retinoidi bi se trebali nanositi samo noću te bi se trebala izbjegavati njihova  usporednu upotreba s benzoil peroksidom. 

b)  Antibiotici – djeluju antibakterijski i smanjuju upalu. Lokalno naneseni antibiotici kao klindamicin i eritromicin dostupni su na recept. Koriste se za liječenje lakših do srednje teških  slučajeva.

c) Benzoil peroksid

Oralno

a) Antibiotici – djeluju antibakterijski i smanjuju upalu. Mogu se koristiti sami ili u kombinaciji s nekim dermalnim pripravkom. Najčešće se propisuju doksiciklin, minociklin i tetraciklin. Trudnice i djeca ispod devet godina ne bi smjela uzimati te antibiotike.

b)  Izoretinoin (Roaccutane) –oralno smanjuje produkciju sebuma. Najčešće se propisuje samo za teške slučajeve akni. Izoretionoin se uzima dvaput dnevno kroz dvadeset dana. Ovaj lijek može uzrokovati teške deformacije fetusa stoga je zabranjen za uzimanje kod trudnica ili žena koje u skoroj budućnosti žele ostati trudne.

c) Kontraceptivi – kod nekih žena primijećeno je smanjenje upalnog procesa uzimanjem kontraceptiva.