Pretraži Zdravlje AZ:


Depresija - tegobe i liječenje

Opis

Depresija je jedan od najčešćih psihičkih poremećaja današnjice. Broj osoba oboljelih od depresije konstantno raste, a istraživanja govore da 3-4 % populacije boluje od težih, a 1.5-2 % od blažih oblika depresije s tim da žene obolijevaju od depresije dva puta češće od muškaraca. Više je nego zabrinjavajući trend porasta depresivnih stanja kod djece i mladih.

Simptomi kod depresije nisu prolaznog karaktera nego perzistitraju određeno vrijeme i uključuju bezvoljnost, tugu, umor, žalost, osjećaj beznađa i ako je riječ o osjećajima koji traju uzastopno dulje od dva tjedna – velika je vjerojatnost da se radi o depresiji. Depresija može biti lagana, srednje teška i teška te se može javljati u epizodama ili postati kronična. Mnogi stručnjaci smatraju depresiju kroničnom bolešću koja zahtijeva dugotrajno liječenje. Uz klasične depresivne epizode poznate su i postpartalna depresija, zimska depresija i depresija kod predmenstrualnog sindroma.

Uzroci

Nitko ne zna točne uzroke depresije – najvjerojatnije je riječ o kombinaciji bioloških i genetskih faktora te faktora okoliša. Osobe s depresijom imaju poremećene koncentracije neurotransmitera serotonina, dopamina i noradrenalina. Neki čimbenici mogu dovesti do pojave depresije – nasljedna svojstva, biokemijske promjene u mozgu, kronični stres, socijalna izolacija, neuravnotežena prehrana, teške bolesti i neki lijekovi.

Liječenje

Osobe s depresijom imaju nekoliko opcija za liječenje. Kod težih depresija potrebno je kombinirati psihoterapiju i antidepresivne lijekove. Komplementarne metode i dodaci prehrani mogu biti korisni u smanjenju nuspojava koje uzrokuju antidepresivi. Općenito, lijekovi se uzimaju minimalno kroz četiri do šest mjeseci kako bi se osiguralo učinkovito liječenje, međutim, antidepresivi mogu imati neke ozbiljne nuspojave što ih čini teže podnošljivim nekim ljudima, no antidepresive se nikada ne bi smjelo prestati uzimati na svoju ruku već samo uz savjet liječnika.

Antidepresive inače dijelimo u sljedeće skupine: neselektivni inhibitori ponovne pohrane monoamina, selektivni inhibitori ponovne pohrane serotonina (SSRI), neselektivni inhibitori monoaminooksidaze (MAOI), selektivni inhibitori monoaminooksidaze tipa A i selektivni inhibitori ponovne pohrane serotonina i noradrenalina (SNRI).