Pretraži Zdravlje AZ:


Endometrioza - tegobe i liječenje

Opis

Endometrioza nastaje kada se stanice endometrija ili unutarnjeg sloja maternice nalaze na različitim mjestima u tijelu van maternice. Endometrij van maternice ima značajke endometrija maternice i stimuliran je hormonima jednako kao stanice maternice tako da i na tom području dolazi do stvaranja priraslica i ometanja normalnih fizioloških procesa. Bolest je sedam puta češća u neplodnih žena.

Uzroci

Uzrok endometrioze je nepoznat, ali teorije uključuju abnormalno funkcioniranje imunološkog sustava, retrogradno položenu maternicu, genetiku (rizik od obolijevanja je deset puta veći ako je i majka imala endometriozu). Neke studije sugeriraju da je prekomjerna tjelesna težina tijekom kasnog djetinjstva povezana s razvojem endometrioze. Stres se također navodi kao jedan od faktora za nastanak endometrioze.

Liječenje

S obzirom na to da lijeka za endometriozu nema, tretmani su usmjereni na ublažavanje simptoma endometrize. Neki lijekovi kao što su nesteroidni antireumatici (ibuprofen), oralni kontraceptivi mogu ublažiti simptome. Ponekad se savjetuje i kirurški pristup u liječenju.