Pretraži Zdravlje AZ:


Fibromijalgija - tegobe i liječenje

Opis

Fibromijalgija je kronično oboljenje karakterizirano boli u mišićima, vezivnom tkivu, ligamentima te umorom i boli na različitim točkama u tijelu. Ne zna se točno zašto se fibromijalgija javlja. Kod ove bolesti se može pojaviti ukočenost zglobova, bol u mišićima oko zgloba, hvatištima tetiva i vezivnom tkivu pri čemu u tijelu nema znakova upale i oštećenosti tkiva, a svi nalazi su uredni.

Gotovo 90% oboljelih čine žene. Glavni simptom predstavljaju bol i povećana osjetljivost na bol.

Uzroci

Nitko ne zna pravi uzrok fibromijalgije iako postoji mnogo teorija, a više faktora može doprinijeti ovom stanju. Jedan od mogućih uzroka su promjene u razini neurotransmitera u mozgu (serotonina) ili promjene u funkcioniranju autonomnog živčanog sustava.  Na fibromijalgiju mogu utjecati i problemi sa spavanjem – neki liječnici vjeruju da nedostatak sna može izazvati fibromijalgiju. Također se odgovornima mogu smatrati neke ozljede i infekcije (ozljede gornje kralježnice i vrata) te genetika i prethodno prisutne reumatske bolesti.

Liječenje

Za fibromijalgiju ne postoji lijek, a liječenje je okrenuto isključivo ka ublažavanju simptoma. Osim lokalnog nanošenja preparata za ublažavanje boli u obliku obloga, gelova i krema, za ublažavanje boli mogu se koristiti analgetici (paracetamol, ibuprofen), lijekovi iz skupine miorelaksansa i benzodiazepini (anksiolitici). U liječenje se mogu uključiti i antidepresivi.