Pretraži Zdravlje AZ:


Herplex simplex - tegobe i liječenje

Opis

Infekcija virusom herpesa jedna je od najučestalijih infekcija među svjetskom populacijom, međutim, virus je najčešće u fazi mirovanja u stanicama živčanih završetaka. Tek padom obrambenog sustava – virus postaje aktivan. Postoje dva tipa virusa – tip 1 i tip 2. Tip 1 je glavni uzrok herpesnih infekcija koje se pojavljuju na ustima i uzrokuje žarenje, pečenje i mjehuriće karakteristične za ovu infekciju. Tip 2 je glavni uzročnik genitalnog herpesa i prenosi se seksualnim kontaktom. Moguće je da je osoba godinama zaražena ovim virusom i da ne pokazuje simptome. Često se simptomi pojave prilikom bolesti, oslabljenog imunološkog sustava ili emotivnog stresa.

Uzroci

Tip 1 se prenosi putem sline. Ljubljenje, korištenje istog pribora za jelo, zajedničko korištenje osobnih predmeta mogu prenijeti virus. Donedavno, znanstvenici su pretpostavljali da se tip 1 ne prenosi spolnim putem, međutim, u posljednje vrijeme se smatra da se oba virusa mogu prenositi i oralnim i genitalnim putem te da i tip 1 može uzrokovati genitalne infekcije. Također, majka može prenijeti virus na dijete tijekom vaginalnog poroda.

Liječenje

Herpes se ne može izliječiti pa su ciljevi liječenja okrenuti ublažavanju simptoma. Mjehurići i ožiljci obično nestaju u roku dva tjedna od početka infekcije. Ponekad se u liječenju koriste i antivirusni lijekovi – lokalno ili sistemski.