Pretraži Zdravlje AZ:


Hipertenzija - tegobe i liječenje

drugi nazivi: povišen krvni tlak

Opis

Hipertenzija ili visoki krvni tlak je bolest koja pogađa trećinu odraslih osoba i dvije trećine osoba starijih od 65 godina. Hipertenzija ili visoki krvni tlak stanje je povišenog sistoličkog i\ili dijastoličkog tlaka. Normalan krvni tlak se definirakao prosječan sistolički krvni tlak od 120 mm Hg i prosječan dijastolički od 80 mm Hg. 

Sistolički tlak je tlak  u arterijama prilikom otkucaja srca, a dijastolički tlak se mjeri između otkucaja srca. Hipertenzija je definirana kao prosječan sistolički tlak iznad 140 mm Hg, a dijastolički krvni tlak iznad 90 mm Hg. Razina arterijskog tlaka usko je vezana s nizom kardiovaskularnih bolesti, zatajivanjem srca, bubrežnom insuficijencijom, infarktom miokarda i moždanom kapi.

Visoki krvni tlak povećava rizik od infarkta i moždanog udara i naziva se tihim ubojicom jer oboljeli obično ne osjećaju simptome visokog tlaka. Hipertenzija, visoki kolesterol i pretilost najviše pridonose pojavi ateroskleroze. Osim medikamentima, visok krvni tlak može se regulirati i promjenama u prehrambenim i životnim navikama kao i uključivanjem tjelesne aktivnosti u svakodnevni život.

Uzroci

Postoje dva tipa hipertenzije – esencijalna hipertenzija (osnovna) i sekundarna hipertenzija. Esencijalna hipertenzija je daleko najčešći tip i čini više od 95% svih slučajeva. Znanstvenici ne znaju točno što uzrokuje primarnu hipertenziju, izgleda je riječ o kombinaciji čimbenika koji mogu uključivati genetsku predispoziciju, nisku razinu dušikova oksida, inzulinsku rezistenciju i pretilost.

Sekundarna hipertenzija je uzrokovana nekim od poznatih uzroka.

Ti uzroci mogu biti:
- lijekovi (kortikosteroidi, ACTH, hormonalni kontraceptivi, nesteroidni antireumatici)
- trudnoća
- bubrežna bolest
- feokromocitom
- hiperaldosteronizam
- uporaba stimulansa (kokaina, nikotina)

Liječenje

Cilj u liječenju hipertenzije je držanje krvnog tlaka pod kontrolom i smanjenje rizika od ozbiljnih komplikacija, uključujući i infarkt i moždani udar. U idealnim slučajevima to znači krvni tlak od 120/80 mm Hg, ali čak i djelomično sniženje krvnog tlaka donosi korist.

Liječnik će najčešće propisati lijekove za liječenje hipertenzije, ali i sugerirati promjenu stila života koja uključuje prehranu, vježbanje i opuštanje. Liječnik će preporučiti smanjenje unosa soli jer smanjen unos soli znači i smanjenu količinu tekućine koju tijelo zadržava i posljedično smanjen krvni tlak. Druga mjera je smanjenje tjelesne težine čime se smanjuje opterećenje srca i krvnih žila te umjerena i kontrolirana tjelesna aktivnost. Smanjeno konzumiranje alkohola i cigareta, također će pridonijeti zdravlju srca i krvnih žila. S obzirom na to da je i stres jedan od glavnih čimbenika koji doprinosi povišenju krvnog tlaka – savjetuju se sve metode koje mogu relaksirati i ukloniti stres.

Adrenalin je hormon nadbubrežne žlijezde koji se luči u stanju stresa, a ubrzava rad srca i povisuje krvni tlak. Korištenjem tehnika opuštanja, lučenje adrenalina se smanjuje.

Liječenje medikamentima može uključivati liječenje

- diureticima

- beta-adrenergičkim blokatorima

- blokatorima kalijevih kanalića

- inhibitorima angiotenzin-konvertaze

- antagonistima angiotenzinskih receptora

- kombinacije inhibitora konvertaze angiotenzina s diureticima, kao i antagonista angiotenzinskih receptora s diureticima.