Pretraži Zdravlje AZ:


Hipoaktivna štitna žlijezda - tegobe i liječenje

drugi nazivi: HIPOTIREOZA

Opis

Hipotireoza nastaje kada štitna žlijezda, parna žlijezda koja se nalazi na prednjoj strani vrata, proizvodi premalo hormona štitnjače. Postoji nekoliko vrsta hipertireoze, a najučestaliji je Hashimotov tiroiditis – autoimuna bolest štitnjače. Bolest utječe na oba spola i sve starosne dobi, ali najčešće se javlja kod žena starijih od 40-50 godina. S obzirom na to da štitnjača pomaže u regulaciji metabolizma, njezin smanjeni rad može utjecati na sve – od apetita do temperature tijela. Simptomi se mogu pojaviti tijekom duljeg vremenskog perioda što može komplicirati postavljanje dijagnoze. Ako se ne liječi – hipotireoza može izazvati ozbiljne zdravstvene komplikacije.

Uzroci

Postoje različite vrste hipertireoza i različiti uzroci za njihovo nastajanje. Kod Hashimotovog tiroiditisa, organizam stvara antitijela koja pak napadaju različite dijelove štitnjače uzrokujući njenu oslabljenu funkciju. Antitijela postepeno dovode do nepovratnog oštećenja štitnjače i polaganog slabljenja njezine funkcije. Ova bolest se može pojaviti  i u kombinaciji s drugim autoimunim bolestima. Hipotireozu mogu uzrokovati i operacije kojima se odstranjuje dio ili cijela štitna žlijezda zbog tumora, cisti ili hipertireoze. Hipotireoza rijetko može biti uzrokovana bolestima hipofize i hipotalamusa, a mogu je uzrokovati i zračenje i lijekovi.

Svi simptomi su posljedica smanjenog rada metabolizma i uključuju prekomjernu težinu i pretilost, pospanost, gubitak energije, bezvoljnost, osjećaj hladnoće. Česte su opstipacije, blijeda koža i suha kosa te ispadanje kose. Može doći do poremećaja menstruacijskog ciklusa i sterilnosti.

Liječenje

U slučaju hipotireoze, liječnik će propisati nadomjesnu terapiju – hormon tiroksin. Ova terapija se uzima svakodnevno, a potrebno je uvoditi je postupno kroz nekoliko mjeseci kako bi se utvrdila prava doza lijeka mjerenjem razine hormona u krvi.