Pretraži Zdravlje AZ:


Kašalj - tegobe i liječenje

Opis

Kašalj kao simptom je jedan od najučestalijih razloga za posjet liječniku. Funkcija kašlja je da štiti grlo i dišne puteve čistima od sluzi i drugih iritansa. Međutim, jaki kašalj može u pozadini imati neke druge bolesti ili poremećaje. Kašalj može biti suh ili produktivan, akutni (ne traje dulje od 2-3 tjedna) ili kronični. Akutni kašalj često počinje naglo i nastaje kao posljedica prehlade, gripe ili infekcije sinusa, bronha ili pluća. Uzroci kroničnog kašlja mogu se pronaći u alergijama, astmi, kroničnoj opstruktivnoj plućnoj bolesti, sinusitisu, pušenju cigareta ili pasivnom pušenju i gastrezofagealnom refluksu (GERB). Ako kašalj traje dulje od dva tjedna, svakako bi bilo dobro posjetiti liječnika.

Uzroci

Uzroci kašlja mogu biti prehlada, gripa, upala pluća, bronhitis ili sinusitis. Alergije, astma  i kronična opstruktivna plućna bolest te kronični bronhitis mogu izazvati kronični kašalj. I neki lijekovi (ACE inhibitori) mogu izazvati kašalj. Pušenje ili izloženost pasivnom pušenju često potaknu tzv. pušački kašalj, a kronični se kašalj može pojaviti i kao posljedica gastroezofagealnog refluksa (GERB-a) ili neke plućne bolesti (tumori).

Liječenje

Cilj liječenja nije samo umiriti kašalj nego i izliječiti temeljni uzrok kašlja. Ako liječnik posumnja na postojanje određene bolesti u pozadini, mogao bi vas uputiti na dodatne pretrage kao i na uzimanje određenih lijekova. Na primjer, ako se dokaže da je u pozadini kašlja GERB (gastroezofagealni sindrom) liječnik će propisati lijekove za smanjivanje želučane kiseline. Ako se kašalj javio kao posljedica upale ili iritacije sluznice dišnog sustava, važno je zaključiti radi li se o bakterijskoj ili virusnoj infekciji. Ako je riječ o bakterijskoj infekciji, liječnik će propisati antibiotike.

Ako se radi o virusnoj infekciji – potrebno je uključiti simptomatsku terapiju. Antitusici su lijekovi protiv kašlja koji djeluju lokalno ili centralno na mozak te smanjuju refleks kašlja. Mukolitici su lijekovi koji razrjeđuju sekret i olakšavaju iskašljavanje. Kod alergija, liječnici mogu propisati antihistaminike i inhalacijske kortikosteroide, moguće i bronhodilatatore, a kašalj se može liječiti i inhalacijski pomoću svih prethodno navedenih lijekova.