Pretraži Zdravlje AZ:


Katarakta - tegobe i liječenje

drugi nazivi: očna mrena

Opis

Katarakta ili očna mrena je zamućenje očne leće koje uzrokuje posljedično zamućenje vida. Katarakte su proteinske nakupine koje se nalaze na leći oka. Najveći broj očnih mrena razvija se s vremenom kao posljedica starenja. Jednom kada očna mrena postane izraženija i interferira i onemogućava normalno izvršavanje svakodnevnih aktivnosti – potrebno je kirurški je ukloniti.

Uzroci

Očna mrena nastaje nakupljanjem proteina na očnoj leći koja sprečava svjetlost da dođe do retine. Nije sasvim poznato što uzrokuje nakupljanje proteina iako jedan dio znanstvenika smatra da se radi o kemijskim promjenama u strukturi leće povezanim sa starenjem. Drugi znanstvenici smatraju da postoje različiti uzroci nastanka očne mrene od kojih neki uključuju pušenje, kortikosteroide, dijabetes i prekomjerno izlaganje suncu kao i sve vrste zračenja.

Liječenje

Prevencija uključuje nošenje sunčanih naočala s dobrom UV zaštitom te promjenu određenih životnih navika (suzdržavanje od pušenje) . Ne postoji medikamentozno liječenje. 

Liječenje početnih stadija podrazumijeva jače osvjetljenje i naočale ili leće, međutim, kasnije je potreban kirurški zahvat.