Pretraži Zdravlje AZ:


Kolesterol - tegobe i liječenje

drugi nazivi: povišeni kolesterol, hiperkolesterolemija

Opis

Kolesterol je sastavni dio svih stanica u ljudskom organizmu. Riječ je o molekuli koja je sastavni dio staničnih membrana i steroidnih hormona. Endogeni kolesterol nastaje u organizmu dok se egzogeni unosi hranom i to isključivo namirnicama životinjskog podrijetla.

Kolesterol se prenosi lipoproteinima – za zdravlje su važne vrijednosti LDL lipoproteina ili lipoproteina male gustoće i HDL lipoproteina ili lipoproteina velike gustoće. Smatra se da povišena razina ukupnog i LDL kolesterola te smanjena razina HDL kolesterola povećavaju rizik za razvoj kroničnih bolesti srca i krvnih žila. LDL lipoproteini prenose kolesterol putem krvi do stanica, a višak kolesterola se može taložiti na stijenkama krvnih žila te se stvara plak koji može uzrokovati aterosklerozu. S druge strane, za razliku od lipoproteina male gustoće, lipoproteini velike gustoće cirkuliraju u krvi i uklanjaju višak kolesterola vraćajući ga u jetru te ne dolazi do nagomilavanja ovog kolesterola na stijenkama krvnih žila i razvoja ateroskleroze. Stoga se HDL kolesterol naziva dobrim kolesterolom.

Visoki kolesterol povećava rizik za bolesti srca, srčani udar i moždani udar.  Iako se za glavnog krivca mogu navesti i nasljedni faktori – najčešće se kod visokog kolesterola radi o kombinaciji nedostatka tjelesne aktivnosti i prehrane bogate zasićenim mastima

Uzroci

U nekim slučajevima, visoka razina kolesterola može biti nasljedna. Vaša jetra stvara previše kolesterola ili tijelo ne može učinkovito ukloniti LDL kolesterol iz krvi. Povišeni kolesterol i trigliceridi također mogu biti povezani s drugim bolestima – kao što je dijabetes. No, najčešći je uzrok povišenog kolesterola prehrana bogata zasićenim masnoćama i premalo tjelesne aktivnosti. Visok kolesterol je učestala pojava kod ljudi koji imaju višak kilograma ili su pretili.

Liječenje

Ako razina LDL kolesterola ostaje visoka i nakon što je pacijent promijenio svoje prehrambene navike i uveo tjelesnu aktivnost u svakodnevicu – liječnik će najvjerojatnije propisati lijekove kako bi ga snizio. Lijekovi koji se koriste za snižavanje kolesterola su statini. Statini su najčešće lijekovi izbora i imaju malo interakcija s drugim lijekovima. Uz njih se upotrebljavaju i fibrati i smole koje vežu žučne kiseline.