Pretraži Zdravlje AZ:


Konjuktivitis - tegobe i liječenje

Opis

Konjuktivitis je upala konjuktive, membrane koja oblaže kapke i vanjsko oko. Najčešće se ne radi o pretjerano ozbiljnom stanju iako su moguće i komplikacije. Konjuktivitis može biti uzrokovan bakterijom, virusom ili alergijskom reakcijom te nadražujućim kemijskim sredstvima.

Uzroci

Konjunktivitis je najčešće posljedica virusa, poput onih koje uzrokuju prehladu. Ostali uzroci mogu biti bakterijske infekcije, alergije, kemikalije, iritacije od kontaktne leće, ili neka oštećenja očiju. Virusni i bakterijski konjunktivitis su vrlo zarazne vrste konjuktivitisa. Studije sugeriraju da je težina bolesti značajno povezana s izloženošću suncu.

Liječenje

Konjuktivitis općenito ne predstavlja ozbiljan problem i simptomi upale često prolaze sami po sebi, međutim, uvijek je korisno posjetiti liječnika. Ako se kronični konjuktivitis ne liječi može dovesti do trajnog oštećenja oka. Liječenje se razlikuje po tome što je uzrok upale. Bakterijski konjuktivitis se liječi antibioticima u obliku kapi ili masti za oči. Virusni konjuktivitis ne reagira na antibiotike, ali će antihistaminici i protuupalni lijekovi olakšati simptome. Liječnik može propisati i kortikosteroide i antivirotike u obliku preparata za liječenje konjuktivitisa.