Pretraži Zdravlje AZ:


Lumbago - tegobe i liječenje

drugi nazivi: BOLOVI U KRALJEŽNICI, križobolja

Opis

Križobolja je jedan od najučestalijih problema današnjice i pretpostavlja se da zahvaća 60-80% cjelokupne populacije te da je to po učestalosti drugi uzrok za odlazak ljudi k liječniku. Križobolja nastaje u donjem dijelu leđa, lumbalnom dijelu, i može imati neugodne posljedice po obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Posebice je neugodna ako osoba provodi radno vrijeme  u sjedećem položaju pa je i česti razlog odlaska na bolovanje.

Uzroci

Bol u križima se može pojaviti kao posljedica naglog pokreta, podizanja tereta, savijanja u lumbalnom dijelu kralježnice. Međutim, može biti i posljedica vrlo ozbiljnih stanja kao što su infekcije, reumatske bolesti, artritis ili nekih težih bolesti. Također i osteoporoza može biti u pozadini križobolje. Faktori rizika uključuju dob, pušenje, prekomjernu tjelesnu težina, ženski spol, anksioznost ili depresiju te vrstu radnog mjesta odnosno stojite li ili sjedite na svojem radnom mjestu.

Liječenje

U najvećem broju slučajeva stanje se popravlja spontano. Ako se stanje ne popravi u roku od 72 sata, trebali biste posjetiti liječnika. Rizik se može smanjiti uključivanjem tjelesne aktivnosti u sjedalački način života i održavanjem idealne tjelesne težine, pravilnim držanjem te odabirom dobrog madraca za spavanje.

Za dugotrajniju bol liječnik može preporučiti lijekove, fizikalnu terapiju ili operacije.  Lijekovi koji se koriste za liječenje križobolje su nesteroidni protuupalni lijekovi poput ibuprofena ili dikolfenaka. Ti se lijekovi mogu uzimati na usta ili u obliku čepića, krema ili injekcija, a u slučaju da to ne pomaže postoje i vrlo jaki opijatni analgetici koji se apliciraju na kožu kao flasteri.