Pretraži Zdravlje AZ:


Menstrualni bolovi - tegobe i liječenje

drugi nazivi: dismenoreja, PMS

Opis

Mnoge žene doživljavaju menstrualne bolove, posebice u svojim tinejdžerskim godinama. U većini slučajeva, menstrualni bolovi ne ukazuju na ozbiljniji problem iako ponekad mogu biti povezani s endometriozom ili miomima. Medicinski termin za menstrualnu bol je primarna dismenoreja i javlja se već s prvim menstruacijama kod mladih djevojaka. Sekundarna dismenoreja pojavljuje se kasnije u životu i uglavnom je posljedica neke druge bolesti u zdjelici, najčešće, endometrioze. Procjenjuje se da oko 60% žena pati od bolnih mjesečnica.

Uzroci

Primarna dismenoreja uzrokovana je snažnim kontrakcijama uterusa pod utjecajem medijatora upale, prostaglandina koji stimuliraju receptore za bol. Što su više razine prostaglandina to će i menstrualna bol biti izraženija. Sekundarna dismenoreja može biti uzrokovana endometriozom, miomima, infekcijama, polipom maternice, suženjem vrata maternice itd.

Liječenje

Osnovni princip liječenja podrazumijeva olakšanje boli. U tu se svrhu koriste nesteroidna protuupalna sredstva (ibuprofen, diklofenak) te selektivni blokatore biosinteze prostaglandina (acetilsalicilna kiselina). U nekim slučajevima, propisuju se oralni kontraceptivi. U slučaju da je u pozadini bakterijska infekcija, liječnik će propisati antibiotike. Ako se radi o sekundarnoj dismenoreji, potrebno je poraditi na liječenju uzroka koje može uključivati i kirurško liječenje.