Pretraži Zdravlje AZ:


Mononukleoza - tegobe i liječenje

Opis

Infektivna mononukleoza, poznatija kao bolest poljupca, uzrokovana je infekcijom Epstein-Barrovim virusom (EBV), virusom iz grupe herpes virusa. Bolest uzrokuje akutnu infekciju limfatičnog i retikuloendotelnog sustava. Simptomi mogu uključivati upalu ždrijela, povećane limfne čvorove, povećane jetru i slezenu i temperaturu. Mononukleoza se može prenijeti i zajedničkim korištenjem hrane i pića, a simptomi poput glavobolje, umora i vrtoglavice mogu se pojaviti i nekoliko tjedana prije same pojave bolesti. Inkubacija traje od dva do šest tjedana, a bolest se može očitovati različito teškim kliničkim oblicima – od lagane kliničke slike do teške.

Uzroci

Mononukleozu uzrokuje Epstein-Barr virus (EBV). Virus se može prenijeti izravnim kontaktom sa slinom zaražene osobe. Također se može dobiti i preko transfuzije. Učestalost pojavljivanja mononukleoze je 45 slučaja na 100 000 stanovnika, uglavnom tinejdžera i mlađih osoba. Obično se ne radi o težoj bolesti iako može izazvati umor i slabost koji ometaju svakodnevni život. Oko 90% odraslih osoba posjeduje antitijela na virus što znači da su u nekom periodu života bili izloženi bolesti.

Liječenje

Liječenje se sastoji u snižavanju povišene tjelesne temperature i mirovanju. Ponekad se, zbog simptoma opstrukcije dišnih puteva, mogu propisati kortikosteroidi. Kortikosteroidi se preporučuju i kod bolesnika sa znatnom trombocitopenijom i hemolitičkom anemijom.