Pretraži Zdravlje AZ:


Nedostatak željeza - tegobe i liječenje

drugi nazivi: ANEMIJA, sideropenična anemija

Opis

Anemija se javlja kada u krvi nema dovoljno crvenih krvnih stanica koje prenose kisik u organe i tkiva. S obzirom na to da vaše tijelo ne dobiva dovoljno kisika, osjećat ćete se umorno, što je jedan od glavnih simptoma anemije.

Krv sadrži tri vrste stanica – bijele krvne stanica koje se bore protiv infekcija, trombocite koji pomažu stvoriti ugruške te crvene krvne stanice koje prenose kisik iz pluća kroz cijelo tijelo. Eritrociti sadrže hemoglobin, krvni pigment, metaloprotein, koji u svojoj strukturi sadrži željezo. Eritrociti su krvne stanice koje služe za prijenos kisika i ugljičnog dioksida u čovjekovu tijelu, a nastaju u koštanoj srži.  Snižene vrijednosti hematokrita (količina eritrocita u cirkulaciji) ukazuju na nedostatak eritrocita u cirkulaciji odnosno njihovo brzo razaranje koje se ne može nadoknaditi pojačanim radom koštane srži. Drugi važan indikator anemije je količina hemoglobina u g/L ili mg/dl. 

Postoji nekoliko tipova anemije – mikrocitna anemija najčešće je uzrokovana nedostatkom željeza, dok je makrocitna anemija najčešće uzrokovana nedostatkom vitamina B12 i/ili folne kiseline. Megaloblastična anemija karakterizirana je razlikom u sazrijevanju jezgre i citoplazme zbog pogreške u sintezi DNK. Anemija srpastih stanica najčešća je u osoba crne rase, a nastaje zbog poremećaja u građi hemoglobina koji mijenja oblik eritrocita od normalnog diskoidnog u oblik srpa. Takvi eritrociti se teže provlače kroz kapilare, imaju smanjen vijek trajanja pa u takvom stanju lako nastane anemija.

Uzroci

Anemija može imati sljedeće uzroke:

- gubitak krvi (čir, jaka menstruacija, operacija)

- nedostatak željeza u prehrani

- trudnoća

- neki lijekovi

- nedostatak vitamina B12 i folne kiseline u prehrani

- poremećaj funkcije bubrega

- poremećaji funkcije žlijezda s unutarnjim izlučivanjem (hipotireoza)

- bolesti jetre

- alkoholizam

Liječenje

Liječenje ovisi o uzroku anemije – vaš liječnik može predložiti promjene u prehrani kako biste bili sigurni da ćete primati sve hranjive sastojke koje trebate za stvaranje zdrave krvi kao što su željezo, vitamin B12 i folna kiselina. Sekundarne anemije zahtijevaju prvenstveno liječenje primarne bolesti.

Anemija zbog manjka željeza (sideropenična anemija) liječi se oralnim uzimanjem preparata koji sadrže željezo. Željezo se najbolje iskorištava kad se uzima između obroka. Oralno uzimanje željeza često je popraćeno osjećajem težine u želucu koje može pratiti nadutost s bolovima. Liječenje traje minimalno tri mjeseca.