Pretraži Zdravlje AZ:


Nokti - tegobe i liječenje

drugi naziv: PROBLEMI S NOKTIMA

Opis

Izgled noktiju može biti pokazatelj općeg zdravstvenog stanja. Onihoze su bolesti, odnosno poremećaji na noktima i mogu se javiti kao samostalna bolest ili su povezane s nekom općom bolešću u organizmu. Nokti na tijelu imaju zaštitnu funkciju jer štite krajeve prstiju od oštećivanja.

Uzroci

Uzroci mogu biti vanjski i unutarnji. Vanjski uzroci često su povezani sa sredstvima za čišćenje i održavanje higijene doma, ali i čestom uronjenošću ruku u vodu. Također i prečesto skidanje laka za nokte acetonom može isušiti i oštetiti nokat. Isto tako i neadekvatna briga za nokte te griženje noktiju mogu dovesti do problema.

Unutarnji faktori mogu biti posljedica neke bolesti (štitnjača), neadekvatne prehrane i manjka vitamina i minerala u organizmu. Bolest nokta se može javiti i kao posljedica infekcije gljivicom ili zbog prodiranja bakterija ispod oštećene kutikule. Promjene mogu obuhvatiti različitu obojenost nokta (žućkasto, bjelkasto, smećkasto oboljenje), promjene debljine nokta, promjene na površini nokta, listanje noktiju i odvajanje noktiju od nokatne ploče.

Liječenje

Liječenje će ovisiti o uzrocima – ako je riječ o bakterijskoj ili gljivičnoj infekciji, bit će potrebni antibiotici i antimikotici, a ako se radi o deficitu nekog nutrijenta, bit će ga potrebno nadomjestiti.

Liječenje problema s noktima može uključivati i liječenje primarne bolesti.