Pretraži Zdravlje AZ:


Osteoartritis - tegobe i liječenje

drugi nazivi: artroza

Opis

Osteoartritis, artroza, je degenerativna bolest zglobova i čini gotovo polovicu svih vrsta artritisa, a karakterizirana je uništavanjem zglobne hrskavice. Zdrava zglobna hrskavica sprečava trenje kostiju zgloba jedne o drugu, međutim njezinim okoštavanjem, dolazi do trenja kostiju što uzrokuje bol, oticanje i otežano pokretanja zgloba. Najčešće se artroza javlja u rukama, nogama, koljenima, kuku i kralježnici. I muškarci i žene obolijevaju od ove bolesti, a učestalija je kod ljudi starije dobi.

Uzroci

U najvećem broju slučajeva, uzroci artritisa nisu poznati. Mogu biti povezani sa starenjem, međutim, i genetika i metabolizam mogu pridonijeti razvoju artroza.

Liječenje

I dok se znanstvenici trude pronaći način na koji će hrskavica ponovno izrasti – liječenje je okrenuto ublažavanju boli i poboljšanju pokretljivosti zgloba. Kombinacija komplementarne i alopatske medicine čini se najefektivnijom. Također neke promjene prehrane i životnih navika mogu dovesti do poboljšanja stanja. Lijekovi koji se koriste su blokatori sinteze prostaglandina (acetilsalicilna kiselina) kao i nesteroidni antireumatici (ibuprofen, diklofenak). Injekcije tekućeg kortizona direktno u zglob mogu privremeno olakšati bol ili oticanje, međutim, te injekcije mogu imati brojne nuspojave. Ponekad će se liječnici odlučiti i za kiruršku intervenciju u slučaju da nekirurške metode liječenja nisu uspjele.