Pretraži Zdravlje AZ:


Osteoporoza - tegobe i liječenje

Opis

Osteoporoza je bolest koštanog tkiva u kojoj kosti postaju krhke i lomljive zbog gubitka svog organskog i mineralnog dijela. Osteoporoza spada u najčešće bolesti uopće, a od nje obolijeva više od 80% žena starije dobi, iako se ponekad može pojaviti i u ranijoj dobi. Ponovno stvaranje i mineralizacija kostiju pod nadzorom je nekih hormona (parathormona, estrogena, testosterona, kalcitonina), mineralnih tvari (kalcija, fosfora), vitamina (vitamin D, vitamin C, vitamin K), organskih sustava (probavni, urogenitalni, žljezdani, živčani) i okoliša (prehrana, tjelesna aktivnost, sunčeva svjetlost). 

Zbog gubitka koštane mase učestale su i vrlo opasne frakture kostiju, pogotovo kostiju kuka, zapešća ili kralježaka. Smatra se da je osteoporoza povezana s hormonalnim promjenama koje se događaju u starijoj dobi.

Uzroci

Čvrstoća i gustoća kostiju povezana je s odlaganjem kalcija i drugih minerala u njoj. Proces stvaranja i obnavljanja kosti je gotovo konstantan i događa se vrlo brzo i mlađoj dobi, međutim u starijoj dobi vaše tijelo može izgubiti više koštane mase no što je uspije stvoriti. Kod žena se znatniji gubitak koštane mase događa u menopauzi i povezan je s nižom razinom estrogena.

Osim dobi i menopauze na osteoporozu mogu djelovati i dugotrajna upotreba nekih lijekova (kortikosteroida) te lijekova za liječenje štitnjače. Osteoporoza se može javiti i kod Cushingovog sindroma kada nadbubrežne žlijezde stvaraju previše kortizola te kod bolesti štitnjače ili bolesti nadbubrežne žlijezde. Problem nastaje i kada tijelo ne dobiva dovoljne količine kalcija, vitamina D, A i K i magnezija, međutim, prekomjeran unos nekih vitamina može uzrokovati osteoporozu.

Liječenje

Smatra se da je prevencija vrlo važan dio u sprečavanju nastanka osteoporoze. Prevencija podrazumijeva vježbanje, dostatan unos kalcija putem hrane i dodataka prehrani. Mlijeko i mliječni proizvodi, zeleno povrće, sjemenke, orašasto voće i u manjoj mjeri riba – bogat su izvor kalcija u hrani.

U medikamentoznom liječenju koriste se lijekovi koji zaustavljaju razgradnju kosti (bisfosfonati, SERM – selektivni modulatori estrogenskih receptora, hormonska nadomjesna terapija, kalcitonin), lijekovi koji potiču izgradnju kostiju (paratireoidni hormon) te lijekovi koji sprečavaju razgradnju i potiču izgradnju (stroncij ranelat).