Pretraži Zdravlje AZ:


Reumatoidni artritis - tegobe i liječenje

Opis

Reumatoidni artritis je autoimuna bolest u kojoj imunološki napada vezivno tkivo. Najčešće je pogođen lokomotorni sustav – zglobovi, zglavci, ramena, koljena i gležnjevi. Bolest se može javiti u svom blagom obliku i zahvatiti tek pojedine zglobove ili se može javiti kao teži oblik koji uključuje veći broj zglobova, kao i njihove deformacije. Smatra se da 1% oboljelih boluje od reumatoidnog artritisa koji je četiri puta učestaliji kod žena nego kod muškaraca. Reumatoidni artritis također može utjecati i na druge organe, a kod ljudi s reumatoidnim artritisom postoji povećan rizik za razvoj srčanih bolesti, dijabetesa i osteoporoze.

Reumatoidni artritis je kronična bolest te je važna dobra suradnja s liječnikom kako bi se osmislio plan liječenja koji smanjuje simptome i oštećenja zglobova. Iako ne postoji lijek za reumatoidni artritis, kombinacija konvencionalne i komplementarne medicine može olakšati simptome i spriječiti daljnju progresiju te bolesti.

Uzroci

Uzrok reumatoidnog artritisa nije poznat iako se vjerojatno i genetika i okruženje mogu smatrati odgovornima za njegov nastanak. Moguće je i da neki hormoni kao i virusi i bakterije mogu postati okidači za nastupanje ove autoimune bolesti. Kod reumatoidnog artritisa, vlastiti imunološki sustav napada vezivno tkivo uzrokujući upalu, zadebljanje hrskavice te na kraju deformaciju i propadanje hrskavice i zglobne kosti. Reumatoidni artritis se može pojaviti u bilo kojoj dobi – najčešće između 25-55 godine starosti. Žene su češće pogođene nego muškarci. Zglobovi na prstima, koljenima, nogama, šaci i laktovima su najčešće zahvaćeni.

Liječenje

U liječenju dobre rezultate daju liječenje lijekovima, ali i promjena načina života – prehrane  posebice. Za uklanjanje boli najčešće se propisuju nesteroidna antinflamatorna sredstva koji smanjuju upalu i ublažavaju bolove, potom antireumatici (hidroksiklorokin, soli zlata i sulfasalazin). Također se koriste kortikosteroidi koji smanjuju upalu i usporavaju oštećenje zglobova te imunosupresivi i blokatori faktora tumorske nekroze (TNF). Ovi preparati mogu uzrokovati teške nuspojave, kao što su povećana osjetljivost na infekcije i oboljenja.

Opće mjere uključuju redovitu tjelovježbu, zdravu prehranu i tehnike opuštanju. Kod mnogih oboljelih od reumatoidnog artritisa kombinacija konvencionalne i komplementarne medicine može olakšati simptome i spriječiti daljnju progresiju bolesti.