Pretraži Zdravlje AZ:


Ubodi i ugrizi insekata - tegobe i liječenje

Opis

Ubodi i ugrizi životinja vrlo su učestali i do njih može doći od različitih vrsta insekata – pčela, paukova, osa, buha, stršljena, obada, škorpiona i komaraca te od nekih vrsta riba (pauk, škarpina). Neki od tih uboda i ugriza izazivaju samo svrbež, a drugi bol zbog prisustva otrova koji insekt ubrizgava pod kožu. U većini slučajeva, ne radi se o pretjerano ozbiljnim reakcijama na otrov insekata, međutim, u slučaju alergije na određenu vrstu otrova – mogu se javiti i ozbiljne alergijske reakcije kao što je anafilaktički šok, koji može završiti i kobno po život. Druga vrsta alergijskih reakcija uključuje edeme, najčešće u području lica, očiju i usana. Jednim od najopasnijih uboda smatra se onaj stršljena.

Uzroci

Ubrizgavanje otrova koje sadrže razne vrste insekata – pčele, pauci, ose, buhe, stršljenovi, obadi, škorpioni i komarci, ali i neke vrste riba (pauk, škarpina).. Među osobama koje su osjetljive na otrove insekata, anafilaktičke reakcije javljaju se u 1-3% slučajeva i najčešće su na otrov pčele, ose i stršljena.

Liječenje

U većini slučajeva, ubodi i ugrizi insekata i drugih životinja mogu se lako liječiti, međutim, ako ste u nedoumici, uvijek je dobro potražiti medicinsku pomoć. U slučaju bilo kojeg oblika alergijske reakcije, pogotovo po život opasne anafilaktičke reakcije, potrebno je što prije osigurati medicinsku skrb. Kod bolesnika koji su pod povećanim rizikom od ponavljanja anafilaktičke reakcije potrebno je preporučiti nošenje setova za samopomoć koji sadrže adrenalin za intramuskularnu primjenu.